UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2020-06-20 17:18

Cselgáncs: Bíró Norbert szerint elkerülhetetlen volt a formahanyatlás

Az ifjúsági fiú cselgáncsválogatott vezetőedzőjével, Bíró Norberttel beszélgettünk arról, miért nem kezdhették meg a keretedzéseket, emellett szóba került a versenyzők állapota és a tervezett felkészülési program is.

Óvatosan, lassan kezd visszaállni a hazai sportélet a korábban megszokott menetrendbe. Bizonyíték erre az is, hogy több sportágban megkezdtődtek a válogatottedzések. A cselgáncsozók azonban még várnak.

Az ifjúsági világbajnok Mamira Luca is júliusban kezdheti meg a munkát a válogatottal Forrás: IJF
Az ifjúsági világbajnok Mamira Luca is júliusban kezdheti meg a munkát a válogatottal Forrás: IJF
„Sok olyan klub van, amelyben nem rajtolhattak egyből a tréningek − ilyen például a miénk, a Ceglédi VSE dzsúdószakosztálya is, amelyben a létesítmény-fenntartó néhány hétig nem adott engedélyt a foglalkozások elindítására. Nem voltunk egyedül ezzel a problémával, szóval az elsődleges cél az, hogy mindenki a saját csapatába szokjon vissza, aztán jöhetnek a válogatott keretedzések. A sérülések elkerülése vagy azok kockázatának lecsökkentése érdekében előbb állapotfelmérést kell készítenünk, ezt követően lehet megpróbálni visszaszokni a régi kerékvágásba” − vélekedik az ifjúsági fiú cselgáncsválogatott vezetőedzője, Bíró Norbert. Minden esetben kalkulálnak tehát formahanyatlással? − kérdeztünk vissza. „Függetlenül attól elkerülhetetlen ez a probléma, hogy ki, miként oldotta meg a felkészülést a karanténidőszakban. Ennek oka egyszerű: nem ugyanolyan otthon dolgozni, mint amikor ott áll mellettünk az edző. A tréningek hangulata is egészen más, ha azok csoportban zajlanak. Az utóbbi hónapokban elvégzett gyakorlatok mennyisége mellett számos tényezőn múlik a fiatalok jelenlegi állapota: a kényszerpihenőt megelőző edzettségi szintjük, a képzettségük, a tapasztalatuk egyaránt befolyásol. Végig nyomonkövettük, mit csinálnak az ifjak, és elmondhatom, a várakozásoknak megfelelő szinten van mindenki. Biztos vagyok abban, hogy az előttünk álló idő elegendő lesz arra, hogy visszanyerjék a régi formát.” Feltehetően igaza van a mesternek, az erőpróbák ugyanis jó esetben is csak szeptemberben rajtolhatnak. „Az ifiválogatott július végén Cegléden edzőtáborozik, augusztus elején pedig Zircen. Jövő hónap közepén Tatán is lesz felkészülés, ez azonban legfőképpen a felnőtteknek szól, igaz, néhány ifjúsági versenyző is részt vehet rajta. Nemzetközi táborokkal még nem kalkulálhatunk, hiszen a világszövetség egyelőre nem bocsátotta ki a versenynaptárat. Az európai szervezet ugyanakkor közzétette a tervezett, szeptemberben rajtoló programot, amely természetesen még változhat. Habár az Eb lehetséges időpontjával tisztában vagyunk, meg kell várnunk, lesz-e világbajnokság, ehhez mérten alakíthatjuk mi is azt, melyik Európa−kupa-viadalokon veszünk részt.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.