UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-06-20 13:42

Úszás: Békési Eszternek még jól is jöhet, hogy minden csúszik egy évvel

Az elmúlt hetek, hónapok viszontagságos felkészülése után a jól megszokott ütemben zajlanak Békési Eszter edzései. Az Egri Úszó Klub 18 éves versenyzője szerint akár még jól is elsülhet, hogy a halasztásokkal nyert plusz egy évet.

A tavalyi év egyik legsikeresebb utánpótláskorú versenyzője, az Egri Úszó Klub sportolója, Békési Eszter volt, aki bár nem nyert érmet a junior világ- és Európa-bajnokságon sem, a budapesti junior-vb-n megúszta az olimpiai A-szintet, ezüstérmes lett a tavaszi, hazai Bajnokok Ligája-viadalon és a dohai sikerének köszönhetően a világkupa-sorozat legfiatalabb 2019-es győztese lett.

Békési Eszter természetesen az olimpiára hegyezné ki a csúcsformáját Forrás: MÚSZ
Békési Eszter természetesen az olimpiára hegyezné ki a csúcsformáját Forrás: MÚSZ
„Szerintem mondhatjuk, hogy a tavalyi évem volt eddig a legjobb, hiszen sok versenyen indulhattam, és tényleg sikerült jó helyezéseket elérnem – kezdte honlapunknak Békési Eszter, aki 2018 eleje óta dolgozik Egerben jelenlegi mesterével, Kovács Ottóval. – De ami a legközelebb áll a szívemhez, az augusztusi junior-világbajnokságon a 200 méter mell döntője, hiszen akkor lett meg az olimpiai A szintem.” Az idei esztendő elején, így elsőéves felnőttként is a magyar válogatott stabil tagjának számított, az Európa-bajnoki és olimpiai részvétele is garantáltnak látszott. Akkor azonban közbeszólt a koronavírus-járvány. S a kijutással alighanem jövőre sem lesz probléma, de felkészülési tervet a feje tetejére állított a veszélyhelyzet, decemberben rendezik például az idei felnőtt ob-t, aztán márciusban már a következőt… „Az egész évünk más lesz, mint általában, egyelőre mi is kíváncsian várjuk, hogy mi sül ki ebből. Bízom azért abban, hogy minden nehézség ellenére fel tudok készülni a versenyekre. Az enyhítéseket követően a balatonfűzfői edzőtáborban kezdtük újra a válogatottakkal, azt viszont az egri uszoda zárva tartása miatt újabb egyhetes szünet követte, így szinte megint kezdhettük elölről. Reméljük, hogy most már nem lesz több megszakítás.” Természetesen senki nem örül a jelenlegi helyzetnek, a halasztásoknak, a törléseknek, de az esélyek szempontból nem biztos, hogy árt a 18 éves egri mellúszónak a plusz egy év. „Igazából még az is lehet, hogy ez nekem jókor jött. A junior korosztályból nehéz átlépni a felnőttek közé, és így most kaptam még egy évet, hogy beleerősödjek. Remélem, sikerül jól kihasználni ezt a néhány hónapot. Szeretnék egyéni csúcsot, vagy legalább annak közelében úszni az országos bajnokságon, de a legjobb forma egyértelműen a jövő évi olimpiára lesz kihegyezve. Bízom benne, hogy megtartják.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.