UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-06-24 16:00

Kosárlabda: csupán egy-két fiatalt veszített a Honvéd a járvány miatt

A Budapesti Honvéd államilag elismert kosárlabda-szakosztályának szakmai igazgatójával, Báder Mártonnal beszélgettünk a koronavírus-járvány okozta leállásról és az újraindulás mikéntjéről.

A koronavírus járvány okozta kényszerpihenő kellős közepén beszélgettünk a Budapesti Honvéd államilag elismert kosárlabda-szakosztályának szakmai igazgatójával, Báder Mártonnal a leállás okozta nehézségekről.

Visszatért az élet a Honvédba Forrás: honved.hu
Visszatért az élet a Honvédba Forrás: honved.hu
„Mindenkit megvisel a szituáció, minket is. A legfontosabb az, hogy alkalmazkodjunk és a lehető legtöbbet hozzuk ki a mostani szituációból. A játékosok otthon, illetve az utcán készülnek (amennyire a kormány által hozott rendeletek ezt engedik) – futnak, labdás-, ügyességi-, valamint erőnléti gyakorlatokat csinálnak. Fejlődni most nehéz, ugyanakkor afelől semmi kétségem nincs, hogy a sportolók szinten tarthatják magukat. Ebben az edzők is segítségükre vannak, akik nagy energiát fektetnek abba, hogy a srácok formában maradással, tesztekkel, szituációs gyakorlatokkal, elméleti feladatokkal vészeljék át ezt az időszakot. Én sem vagyok otthonülő típus, de megvan ennek is az előnye: elgondolkozhatunk azokon az igazi értékeken, amelyek fontosak számunkra és átgondolhatunk olyan helyzeteket, amelyekből már a közeljövőben is sokat profitálhatunk”nyilatkozta április 12-én a szakember. A kormány kijárási tilalmát enyhítő intézkedései hivatalosan május 4-től léptek életbe; edzéseket és nézők nélküli sportrendezvényeket ekkortól lehet tartani. Erre a Honvéd is hamarosan reagált. „Nagyon örültünk az enyhítéseknek. A fokozatosság elvét betartva jártunk el, apránként nyitottak meg a létesítmények. Az első tréningek szigorúan kontakt nélkül zajlottak, s emellett természetesen be kellett tartani az előírt szabályokat: a beléptetés közösen történik, eleinte tilos volt az öltözőhasználat (most már szabad, a távolságtartásra ugyanakkor továbbra is ügyelni kell), a srácok gyakran tisztítják a kezüket, mi több, ózongenerátorokat szereztünk be azért, hogy azok segítségével fertőtlenítsük a helyiségeket. Fontos volt, hogy óvatosan hangolódjunk vissza a munkára, hiszen a srácok hónapokig nem dolgozhattak a rég megszokott ütemben.” Kíváncsiak voltunk arra is, milyen mértékű formahanyatlást tapasztal az ifjú kosarasoknál az igazgató. „Utánpótlás-nevelésről beszélünk. Olyan sportolókról, akiket folyamatosan fejleszteni kell. Nyilván, az esetükben minden hónap kihagyás érződik, meglátszik. Elégedett vagyok, mivel mindenki becsülettel elvégezte az online munkáját, kiválóan dolgozott. De az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy finoman fogalmazva sem nevezhető ideálisnak az otthoni tréning ebben a korosztályban. Erőnlétben kellett formában tartani magukat, ez sikerült; nem zökkentek ki teljesen. Nagy veszély volt a lemorzsolódás mértékének megnövekedése, és állíthatom, csupán egy-két fiatalt veszítettünk.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.