UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-06-26 16:06

Kézilabda: óriási ugrás a nagycsapat, de minőségi játékosokat „termelnének” a szegedi akadémián

„A tovább javuló anyagi feltételekkel, olyan szakmai teamet tudunk létrehozni, amely még komplexebben szolgálja ki a fiatalok fejlődésének igényeit” – mondja Kárpáti Krisztián Pick Szeged államilag kiemelt akadémiájának igazgatója, aki a felnőttcsapatba történő átmenet nehézségeiről is beszélt.

Már tavasszal bejelentették, hogy az éveken át a balatonfüredi fiú kézilabda-utánpótlásban dolgozó Kárpáti Krisztián a nyártól a MOL-Pick Szeged államilag kiemelt akadémiájának igazgatója lesz. A fiú ifjúsági válogatottat irányító szakember június elsejével kezdődően munkába is állt, és felmérte a terepet.

Kárpáti Krisztián lett a MOL-Pick Szeged államilag kiemelt akadémiájának igazgatója Forrás: pickhandball.hu
Kárpáti Krisztián lett a MOL-Pick Szeged államilag kiemelt akadémiájának igazgatója Forrás: pickhandball.hu
„Egyelőre ismerkedem a környezettel, illetve a lehetőségekkel – kezdte honlapunk megkeresésére Kárpáti Krisztián. – Nagyon sok tennivaló vár ránk, viszont segítőkész és motivált, hogy a jó irányba induljunk. Bővítettük a stábot mind a szakmai oldalon, mind az irodában, illetve amíg nem épül meg az új csarnok, teremproblémákkal is szembe kell néznünk: több helyen, kicsit összevissza lesznek az edzéseink, ez komoly logisztikai feladatot jelent majd.” Csak emlékeztetésül: a fiúk között Szeged mellett Balatonfüred/Veszprém, a lányoknál Győr és Debrecen alakíthat kiemelt utánpótláscentrumot, illetve koedukált központ létesül Budapesten és Balatonbogláron. Na, de mit nyernek mindezzel az eddig is kiváló munkát végző nevelőműhelyek? „A taorendszer kiépítésével nagy tömeg alakult ki, megnégyszereződött az igazolt játékosok száma, már kilencvenötezren vannak. A mostani, új időszámításban még inkább elindulhatunk a minőségi képzés felé. A tovább javuló anyagi feltételekkel, olyan szakmai teamet tudunk létrehozni, amely még komplexebben szolgálja ki a fiatalok fejlődésének igényeit, kész életpályamodellt állít a gyerekek elé.”
A szegedi gyerekek közül kevesen tudnak azonnal a felnőttcsapatba kerülni Forrás: szeged.hu
A szegedi gyerekek közül kevesen tudnak azonnal a felnőttcsapatba kerülni Forrás: szeged.hu
Kárpáti előtt akadémiai igazgatóként kétrétű feladat áll: részint a munka megszervezése, a szakmai iránymutatás, részint pedig az NB I/B-ben és könnyen lehet, hogy a Ligakupában szereplő U21-es csapat vezetése, mert ambiciózus, fiatal edzőként nem akart kiesni a napi munkából sem. Balatonfüreden nagyszerű munkát végzett a juniorokkal, sok játékost nevelt az első számú, élvonalbeli együttesnek, így a mostani feladat sem lesz ismeretlen a számára. Ám azt is tudja, hogy Szegeden a sikert nem feltétlenül a BL-csapatban bemutatkozó utánpótláskorúak számában kell majd mérni. „Az elsődleges cél az, hogy termeljük a minőségi játékosokat. Tudjuk, hogy óriási lépcsőfok a juniorkor után a BL-szint, csak a nagyon kivételes tehetségeknek sikerül azonnal. Gondolkozunk együttműködésekben külföldi és a hazai élvonalbeli klubokkal egyaránt, ahova a fiataljaink el tudnak menni egy-két évre, hogy aztán majd huszonkét-huszonhárom tapasztaltabban, erősebben, kész játékosként térhessenek vissza hozzánk.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.