UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-06-29 18:20

Úszás: egyelőre széles skálán mozog az utánpótláskorú versenyzők állapota

„Még mindig akadnak olyan uszodák az országban, ahol továbbra is ragaszkodnak ahhoz a dilettáns döntéshez, hogy zárva tartanak” – mondja az utánpótlás úszóválogatott szövetségi kapitánya Petrov Iván, akit a fiatalok aktuális formájáról kérdeztünk.

Az elmúlt hetekben sokat lehetett hallani az úszóknak rendezett edzésversenyekről, amely a járvány utáni időkben valamiféle motivációt jelent a sportolóknak. A miniviadalokon természetesen az utánpótláskorúak is részt vehetnek, akik között – változó edzéskörülmények miatt – egyelőre láthatóak a különbségek.

Egyelőre változó az utánpótláskorú úszók formája Forrás: MÚSZ
Egyelőre változó az utánpótláskorú úszók formája Forrás: MÚSZ
„A fiatalok formája a különböző egyesületeknél másképp néz ki – kezdte honlapunknak Petrov Iván az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya. – A szerencsésebb vidéki klubok és a budapesti csapatok válogatott versenyzőin kevésbé látszik a formahanyatlás, de még mindig akadnak olyan uszodák az országban, ahol továbbra is ragaszkodnak ahhoz a dilettáns döntéshez, hogy zárva tartanak. A mi sportágunk rendkívül edzésigényes, aminek hiányát a strandokon és szárazföldi munkával lehetetlen pótolni. Azt gondolom, hogy aki a gyerekek sportján akar spórolni, az nagyon rossz úton jár.” A fiatalokra pedig még várnak az idén megméretések: július közepén a Négy Nemzet-versenyre utaznak Bécsbe, majd még ebben az évben megrendezik a korosztályos országos bajnokságokat is. „A szokásoknak megfelelően hosszú, parázs, órákon át folyó egyeztetések előzték meg az országos bajnokságokkal kapcsolatos döntéseket az elnökségben és az edzőbizottságban, és azt gondolom, a végére nagyon jó konszenzus született. A delfin-, cápa- és a gyermekbajnokságokat regionális szinten tartjuk meg, míg a felnőtt, ifjúsági és serdülő ob-t a szokásoknak megfelelően bonyolítjuk le. A késői időpontra azért volt szükség, mert a nyári rendezéssel nagyon sok gyereket hátrányba hoztunk volna.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.