UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-07-02 17:17

Aki úgy kel fel, hogy nincs kedve edzésre menni, az hagyja abba a focit – Szoboszlai

Szoboszlai Dominik, a Red Bull Salzburg 19 éves magyar válogatott középpályása a Figyelőnek adott interjújában elárulta, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, mielőtt az osztrák bajnok együttes egyik meghatározó játékosává vált. Továbbá a hazai futballfejlesztések nyújtotta lehetőségekről is kifejtette a véleményét.

2016. június 14.: Magyarország 2–1-re legyőzi Ausztriát a franciaországi Európa-bajnokságon. Az ominózus meccset még csak a tévén keresztül nézte az akkor 16 éves Szoboszlai Dominik, majd ugyanazon a nyáron Salzburg felé vette az irányt. És a többi már történelem – gondolhatnánk, ám cseppet sem volt könnyű beilleszkednie az osztrák közegbe, hiszen nem beszélt németül.

Szoboszlai Dominiknek továbbra is az a célja, hogy az öt európai topliga valamelyikébe szerződjön Fotó: David Geieregger/Getty Images
Szoboszlai Dominiknek továbbra is az a célja, hogy az öt európai topliga valamelyikébe szerződjön Fotó: David Geieregger/Getty Images
Eleinte az ingázással és az online tanulással is meggyűlt a baja: nem volt könnyű a pályán és az iskolapadban is helytállnia úgy, hogy minden hétvégén tíz órát kellett vonatoznia és mérkőzést játszania. Aztán a Lieferingből az első keretbe felkerülve azzal szembesült, sokkal több kell annál a teljesítménynél, mint ami a második csapatban elég volt. „Fél évbe beletelt, mire felvettem a ritmust, de addigra a befektetett idő és energia rendszeres játéklehetőséghez vezetett” – nyilatkozta a 19 esztendős magyar válogatott középpályás a Figyelőnek, majd kifejtette: szerinte „aki úgy kel fel, hogy nincs kedve edzésre menni, az inkább hagyja abba a focit." Hozzátette, ő egy-egy edzés végén külön gyakorolja a szabadrúgásokat, ilyenkor legalább száz labdát biztosan ellő a tizenhatoson kívülről. Arra a kérdésre, hogy érdemes volt-e Magyarországon az elmúlt tíz évben ennyi pénzt költeni futballfejlesztésekre, azt felelte, hogy bár már kint él külföldön, természetesen örül neki, hogy jobbak itthon a körülmények, mint korábban bármikor. „Az infrastruktúra most már adott, az akadémiák felszereltsége nem marad el a nyugat-európaiaktól, minden feltétel megvan ahhoz, hogy újra sikeres legyen a magyar foci” – állapította meg. Az interjú végén egy másik dátum, 2020. október 8. már nem hozta zavarba a magyar válogatott középpályást. „Nyerünk Bulgáriában” – mondta határozottan. És ha Szófiában, a 93. percben, 0–0-nál szabadrúgáshoz jut a magyar válogatott a bolgár kaputól 20 méterre? „Dzsudzsák Balázs a csapatkapitány, majd ő eldönti, ki álljon a labda mögé.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.