UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-07-05 14:23

Vladan Matics: Sok fiatal kézilabdázó magasabb lépcsőfokra megy a kelleténél

„Nem félek az érkező fiatalok csapatba építésétől, hiszen már van ebben tapasztalatunk, és rendre sikeresek voltunk az elmúlt években” – mondja Grundfos Tatabánya vezetőedzője, Vladan Matics, aki szerint nincs túl sok tehetséges magyar fiatal kézilabdázó a piacon, de náluk továbbra is megkapják a lehetőséget az ígéretes játékosok.

Az előző évadhoz képest kicsit felforgatott kerettel vág neki a 2020/21-es bajnoki évadnak a Grundfos Tatbánya férfi kézilabdacsapata. Az előző érvényes bajnoki évad bronzérmesénél minden jel szerint folytatódik a hagyomány, miszerint jelentős szerep jut a fiatal, illetve még utánpótláskorú játékosoknak, erről a vezetőedző, Vladan Matics beszélt a Sport TV és a 24. hu Kézivezérlés című közös műsorában.

Matics szerint sok fiatal feleslegesen ugrik át lépcsőfokokat Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Matics szerint sok fiatal feleslegesen ugrik át lépcsőfokokat Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
„Az elmúlt években bizonyítottuk, hogy Tatabánya jó hely lehet a fiataloknak, ahol szintet tudnak lépni, ki tudnak bontakozni – mondta a korábbi szövetségi kapitány, aki az idén többek között a még jelenleg is utánpótláskorú, 19 éves Hornyák Bencével erősítette meg a keretét. – Megkapják a megfelelő mennyiségű játékpercet és közben nemzetközi tapasztalathoz is jutnak. Sokan több lépcsőfokot ugranak meg a kelleténél, hívja őket a Veszprém és Szeged, nem is gondolkoznak, odaigazolnak, majd évekig ülnek a padon. Nem mernek nemet mondani, mert nem tudják, mikor kapnak legközelebb hasonló esélyt.” Az 50 esztendős szakember elmondta, az egyik szeme sírt, a másik nevetett, amikor ígéretes átlövője, a 21 éves Borzas Uros a francia Toulouse-ba igazolt. Jól láthatóan felfelé nevelő egyesület lett a klubból, ha valaki elér arra a bizonyos szintre, megmutatja magát a nemzetközi porondon, lecsap rá valamelyik nagycsapat. „Igazság szerint Magyarországon Veszprémben és Szegeden lehet normálisan csapatot építeni, ott lehet látni a következő egy-két három évet, a többiek csak improvizálnak, ami nem könnyű mert nincs túl sok megfelelő szintű fiatal a piacon. Ugyanakkor nem félek az érkező fiatalok csapatba építésétől, hiszen már van ebben tapasztalatunk, és rendre sikeresek voltunk az elmúlt években, például Bodó Ricsivel, Pásztor Ákossal, Juhász Ádámmal Rosta Mikivel. Úgy gondolom, ha mindenki egészséges marad, nagyon közel lehetünk az elmúlt években látott színvonalhoz.”
A következő évadban a 20 éves Bálint Bence is esélyt kap a Tatabányában Forrás: Grundfos Tatabánya
A következő évadban a 20 éves Bálint Bence is esélyt kap a Tatabányában Forrás: Grundfos Tatabánya
Matics kitért a 20 éves Bálint Bencére is, aki a keresztszalag-szakadással érkezett még tavaly nyáron a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémiáról, sérülése miatt azonban bemutatkozása még várat magára. Tatabányán pedig nagyon is számítanak rá. „Bence kivételesen tehetséges játékos, fizikailag még erősödnie kell az NB I-hez, de mindenképpen meg fogja kapni a lehetőséget. Szeretnék belőle válogatott szintű játékost faragni, egyelőre kicsit lusta, de majd kapni fog! –  zárta mondandóját a rá jellemző mosollyal a Tatabánya mestere. A szintén az Utanpotlassport.hu szerkesztősége által készített, M4 Sporton látható Jövünk! magazin stábja nemrégiben Bálint Bencét látogatta meg Tatabányán. Ő a sérüléséről, Matics pedig róla beszélt kameránk előtt. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.