UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-07-06 18:27

Kézilabda: a jövő nagy játékosait keresik és nevelik az FTC államilag kiemelt akadémiáján

A balatonboglári mellett az egyetlen államilag kiemelt, koedukált (fiú és leány) kézilabda-akadémiát indította el az FTC szakosztálya. A klubvezetők elmondták, a cél, hogy még az eddiginél is eredményesebb utánpótlás-nevelést folytassanak a Népligetben.

Januárban jelentették be, melyek lesznek az államilag kiemelt akadémiák a három legnépszerűbb csapatsportágban (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda). Kézilabdában két koedukált központ létesült: az egyik a már addig is ebben a minőségben működő balatonboglári centrum, a másik pedig a Ferencváros utánpótlás-nevelőműhelye.

Az FTC-ben mostantól még jobb körülmények között készülhetnek a fiatalok Forrás: fradi.hu
Az FTC-ben mostantól még jobb körülmények között készülhetnek a fiatalok Forrás: fradi.hu
A nyári szünetben meglátogattuk a népligeti egyesület szakosztályának vezetését, arra voltunk kíváncsiak, miként készülnek a nagy feladatra, amely hivatalosan július elsejével kezdődött el. „Mindenképpen nagy megtiszteltetés számunkra a felkérés, különös tekintettel arra, hogy a fiúk és a lányok között is kiemelt akadémiai státuszt kaptunk – mondta honlapunknak az FTC kézilabda-szakosztályának vezetője, Jeney Zsolt Ákos. – A tao-rendszerhez képest is még nagyobb támogatás kapunk, sőt mostantól kizárólag állami finanszírozásból működhetünk. Még profibb eszközöket és körülményeket tudunk a játékosoknak és az edzőknek biztosítani. Nagyobb merítést is szeretnénk, mint eddig, az első körben Budapest és környékén fedeznénk fel olyan játékosokat, akik aztán nagy erősségei lehetnek a Ferencvárosnak és a magyar kézilabdának.” Az FTC akadémiáján – mindkét nemben – tizennégytől tizennyolc éves korig három korosztály (ifjúsági, serdülő és U15) képviselői játszanak majd, összesen százhúsz-százharminc gyerek kerül be a rendszerbe, akiknek a tanulását és lakhatását is meg kell oldani. Közben pedig a szakmai munkában is előre akarnak lépni.
Jeney Zsolt Ákos büszke rá, hogy a fiúk és a lányok között is megkapták a kiemelt státuszt Forrás: fradi.hu
Jeney Zsolt Ákos büszke rá, hogy a fiúk és a lányok között is megkapták a kiemelt státuszt Forrás: fradi.hu
„Úgy gondolom, hogy a képzésben még inkább ki tudjuk emelni a minőséget – mondja már Mihály Attila, az új intézmény szakmai vezetője. – Azon kívül, hogy minél több jó játékost adunk a korosztályos nemzeti együttesnek és a felnőttválogatottnak, nem csak a sportpályafutásuk terén, hanem komplett személyiségfejlődésben tudunk segíteni a gyerekeknek. Ezért bízom abban, hogy nagyon eredményesek leszünk.” A zöld-fehéreknél nevelkedő fiatalok számára pedig extra motivációt jelenthet a két élvonalban szereplő alakulat, ahova út nyílhat a legtehetségesebbek számára. „Szerintem az, hogy szinte az összes akadémiának van NB I-es csapata, az nagyon vonzó, és azt láthatják, hogy nálunk be is lehet kerülni az első együttesbe – magyarázza Kökény Beatrix, az FTC-akadémia sportigazgatója, a klub korábbi legendája. – Ezen a téren jelenleg a fiúk kicsit jobban állnak, de azért szerintem a lányoknál is be fog épülni néhány fiatal a következő négy évben.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.