UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-07-08 11:01

Labdarúgás: „Megértette, mit kell tennie, hogy a lehető legjobban teljesítsen" – Szoboszlai menedzsere

Szoboszlai Dominik (19) nemcsak bajnok és kupagyőztes lett az RB Salzburg tagjaként, hanem megválasztották az idény legjobb játékosának is – a nyolcszoros válogatott középpályás menedzsere, Esterházy Mátyás a közeljövő terveiről, valamint játékosa felnőtté válásáról is beszélt a Nemzeti Sportnak.

A mögöttünk hagyott idényben 40 mérkőzésen 12 gólt és 18 gólpasszt jegyzett a Bajnokok Ligájában is debütált, osztrák bajnokságot és kupát nyert Szoboszlai Dominik. A magyar válogatott 19 esztendős középpályásáért a hírek szerint sorban állnak Európa topcsapatai, ami egyre érettebb játékát és profi hozzáállását látva cseppet sem meglepő. „Felnőtt, sokkal érettebb lett, és sokkal tudatosabban hoz meg döntéseket. Azt eddig is tudta, hogy ígéretes tehetség, tizennyolc évesen kezdő volt a magyar válogatottban, évek óta Salzburgban nevelkedik, még jó, hogy ezzel tisztában volt. De mintha mára megértette volna, mit kell tennie, hogy a lehető legjobban teljesítsen. Látja, hogy minden munkaóráért jutalmat kap a mérkőzéseken, hiszen mosollyal az arcán tud játszani – és neki ez mindennél többet jelent" – reagált Esterházy Mátyás, a Nemzeti Sport azon felvetésére, miszerint az újrakezdés óta mintha kicserélték volna a fiatal reménységet. A játékosügynök szerint abban, hogy a járvány okozta kényszerszünetet követően ilyen jó formában tért vissza Szoboszlai a pályára, szerepet játszik Shane Tusup is. „Edzeni nem tudok helyette, gyakorolni a szabadrúgásokat főleg nem, de azon vagyunk, hogy minél több szakember segítse a fejlődésben. Nem titok: már januárban felkértük – de ez az igény is Dominiktól jött – Shane Tusupot, hogy nézze meg, hogyan javítható Dominik erőnléte, táplálkozása, illetve javulhat-e a pihenés minősége. Különedzések, étkezési tanácsok, az alvás vizsgálata – mindenféle területen tudatossá tettük az életét. A különmunka pedig a vírus okozta leállás közben különösen nagy értelmet nyert."

Szoboszlai Dominik (19) az ügynöke szerint megértette, hogy Európa legjobbjai közé is odaérhet Forrás: RB Salzburg
Szoboszlai Dominik (19) az ügynöke szerint megértette, hogy Európa legjobbjai közé is odaérhet Forrás: RB Salzburg
Esterházy hozzátette, a Salzburgban nagyon részletesen vizsgálják, hogy az adott játékos éppen milyen fizikai állapotban van. „Salzburgban minden edzés és mérkőzés után kifüggesztik a fizikai eredményeket. Amióta újraindult az osztrák bajnokság, Dominik minden alkalommal ott van a rangsor elején. Látja, hogy milyen visszacsatolás ez a munkájáról, az edzője mondta a napokban, milyen profi hozzáállású labdarúgóvá fejlődött. Jó és klasszis játékos között kicsi a különbség. Dominik megértette, minden adottsága megvan ahhoz, hogy Európa legjobbjai között tartsák számon. Mára azt gondolom, hogy a mentális érésének köszönhetően ez már csak karnyújtásnyira van tőle." De tulajdonképpen miben is nyilvánul meg pontosan, hogy a magyar futball reménysége felnőtt? „Egyre többet beszél arról, hogy érzi, a tizenévesek, sőt a még kisebbek mennyire figyelik, kedvelik őt, és vállalja, hogy példa legyen. Ez nekem megerősítés abban, hogy érzékeli a felelősséget. Annak a felelősségét, hogy milyen az, amikor valaki példát mutat. Nagy klubok csábítják, itt a bizonyíték, hogy mindez elérhető. Nyilván senkinek sem automatikusan jár. Hároméves korától edz az édesapja útmutatásai szerint, rengeteget gyakorolt, elmondhatatlan mennyiségű munkát végzett már eddig is – de ez a munka elvégezhető, ide bárki eljuthat. Tehetség, adottság nyilvánvalóan kell hozzá, de Dominikot az elvégzett munkája vitte el addig, ahol most tart." További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.