UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-07-08 20:09

Ott lenne Tokióban

A Mol Alapítvány támogatottjával, az 55 kilóban, kumitében U21-es Európa-bajnok karatéssal, az MTK Budapest 18 éves sportolójával, Baranyi Zsófiával beszélgettünk arról is, miért jött jól neki a koronavírus-járvány okozta kényszerpihenő.

A lehető legjobbkor rendezték meg Budapesten a kadét, junior és U21-es karate Európa-bajnokságot: február elején, feltehetően még koronavírus-mentesen küzdhettek a kontinens legjobbjai egymással. A sikeres magyar szereplés után a zárónapon is volt kiért szorítani: az ifjúsági olimpiai bajnoki ötödik helyezett Baranyi Zsófia (55 kg) kumitében mutatta meg magát az U21-esek között.

Így örült Baranyi Zsófia az U21-es Európa-bajnoki címének a BOK Csarnokban Fotó: Mura László
Így örült Baranyi Zsófia az U21-es Európa-bajnoki címének a BOK Csarnokban Fotó: Mura László
Részlet honlapunk helyszíni tudósításából: Ahogyan a többieket, úgy Zsófiát is hatalmas buzdítás segítette a párharcai közben. Talán ez is kellett ahhoz, hogy a portugál Tania Barros, az azeri Madina Szadigova, a belorusz Irina Sarihina és a török Esra Karabag sem okozott különösebb gondot, így bejutott a fináléba, amelyet az orosz Anna Csernisevával szemben kellett megvívnia. Elképesztő üdvrivalgás kísérte végig a három percben, a tömeg megállás nélkül skandálta a nevét. A hölgyek taktikusan kezdték a csatát, felmérték egymást. Az első pont másfél perc után érkezett; fejre ütést követően Baranyié lett az előny (1−0). Okos, figyelmes védekezéssel, folyamatos kitérésekkel a meccs végéig megőrizte ezt az eredmény, így újabb  magyar aranynak örülhettek a BOK Csarnokban! „Felejthetetlen élménynek tartom a Budapesten tapasztaltat. Még úgy is, hogy az egész mezőnyt ismertem; egészen más érzés volt hazai közönség előtt bizonyítani, páratlan volt a hangulat. Egyszer néztem vissza a mérkőzéseimet, az emlékek rögvest elragadtak. Ott eldöntöttem, hogy a 2023-ban esedékes, magyarországi felnőtt-világbajnokságon is bizonyítani szeretnék” − nyilatkozik az MTK Budapest 18 éves sportolója. Az orosz Cserniseva az Eb-t megelőzően már a felnőttek között is derekasan helytállt: január végén megnyerte a párizsi Premier League-fordulót, emiatt is döntöttek úgy Baranyiék, hogy ideje lenne tavasszal a legmagasabb szintre koncentrálni. „A felnőtt Európa-bajnokságon még nem, az országos bajnokságon és a júniusi, isztambuli Series A-viadalon viszont már elindultam volna. Ezekről kellett lemondanom a koronavírus-járvány miatt, de ennyi baj legyen. Mindent összevetve, az én szemszögemből tulajdonképpen jókor jött, hiszen most érettségiztem, így több időm volt tanulni, ráadásul esélyem nyílik kvalifikálni magam az egy évvel elhalasztott tokiói olimpiára. Ez a legfőbb célom, ott szeretnék lenni a játékokon. Ha minden jól megy, a novemberi, dubai felnőtt-világbajnokságon már részt vehetek.” Baranyi a karenténidőszakban sem állt le a munkával, végig dolgozott otthon. Elmondása szerint a május eleji visszatérés után egy-másfél hétig tapasztalt némi formahanyatlást magán, mostanra azonban már korrigálta a kiesés okozta hiányosságokat. Szüksége van mentális tréningre is; ebben segít neki a Mol Alapítvány támogatása. „A szüleim régen elváltak, ennek következményei sokáig megviseltek lelkileg; gyakran voltak negatív hatással a versenyhelyzetben szükséges koncentrációs képességemre. Több évbe telt, amíg feldolgoztam ezt a traumát, ettől függetlenül úgy éreztem, jó lenne sportpszichológushoz járnom. Szimplán amiatt, mert szeretem kibeszélni magamból a mindennapok és a sport okozta nehézségeket.” További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.