UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-07-12 14:23

Kosárlabda: hat fiatal csatlakozhat a Csata felnőttcsapatához

Az NKE-FCSM Csata női első osztályú kosárlabda-bajnokságban szereplő együttesének vezetőedzőjével, Tursics Krisztiánnal beszélgettünk arról, hogyan szerepeltek az utánpótláskorúak a csonka évadban, emellett szóba került az is, kik azok a fiatalok, akik a következő kiírásban csatlakozhatnak a kerethez.

Kilenc utánpótláskorú kosarassal a keretben a koronavírus-járvány miatt idő előtt véget ért női első osztályú bajnokság negyedik helyén zárt az NKE-FCSM Csata együttese. Mindezt úgy, hogy a csapatnak ez volt a második szezonja az élvonalban. „Nem jött jókor a leállás, sportemberek vagyunk, tehát a pályán szeretnénk bebizonyítani, mire vagyunk képesek. Kiváló, irreálisan jó évadot futottunk. A keretünk szakmailag jóval gyengébb volt annál, hogy végig ott legyünk a legjobb háromban − az utolsó meccsen kerültünk a negyedik pozícióba. Szerettük volna befejezni a ligát, megmutatni, valóban képesek vagyunk odaérni a legjobbak közé. El kell fogadnunk, hogy ez így alakult, dolgoznunk kell tovább” − értékel az alakulat vezetőedzője, Tursics Krisztián.

Lelik Réka remekelt a csonka évadban Forrás: hunbasket.hu
Lelik Réka remekelt a csonka évadban Forrás: hunbasket.hu
A mester a fiatalok teljesítményével is elégedett: „Ha úgy vesszük, a legutóbbi kiírásban még Lelik Réka (21 éves − a szerk.) is utánpótláskorúként bizonyított, aki kiemelkedő szezont futott, rengeteget fejlődött. Hasonló a helyzet Radócz Fannival (21); nálunk ütötte le először a labdát az élvonalban, ő is egész jól szerepelt végig. Említhetem Mányoky Rékát (19) is; stabil tagja volt a rotációnak, ráadásul még jövőre is U20-asként léphet pályára. Angyal Barbara (19) szerencsétlen betegséget kapott el, mononukleózissal bajlódott hónapokig, emiatt nem úgy alakult a kiírás, ahogyan azt elterveztük − szerencsére már rendben van, ugrásszerű fejlődést várok tőle, ahogyan Rékától is. Sok olyan ifjú van még, aki a keret tagja, és be is mutatkozhatott már a legjobbak között. Próbálunk ugyanezen az úton haladni tovább, így minél több fiatalt felépíteni az NB I/A csoport szintjéig. Persze tisztában vagyunk azzal, ez nem egyszerű feladat, az első osztály más kávéház, ők is küzdenek az átállással, a kellő taktikai és technikai tudás megszerzésével.” Tursics elárulta, a következő kiírásban Balogh Liza (17), Farkas Szonja (16), Gyöngyösi Janka (16), Krasovec Lili (17), Rakita Lili (17), Toman Petra (15) is lehetőséget kap arra, hogy a felnőttekkel dolgozzon. Megkérdeztük a szakembert, szerinte mi kell ahhoz, hogy már ilyen fiatalon alkalmas legyen bármely játékos az első osztályú mérkőzésekre. „Ezen a szinten örülni kell annak, hogy a nagyokkal együtt edzhetnek, más kérdés a játéklehetőség. Figyelni kell, mentálisan milyen szinten van a gyerek, fel kell mérni, fizikailag alkalmas-e arra, hogy a legjobbak ellen bizonyítson. Más velük készülni, mint ellenük játszani. Először az előbbit kell megszokni, felvenni azt a ritmust és tempót, amit az NB I képvisel, és csak ezután lehet fokozatosan beépíteni az együttesbe őket.” A mester arról is beszélt, egyelőre teljesen képlékeny, miként változik a csapat összetétele, emiatt nem tud nyilatkoznia a következő évadbeli célokról. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.