UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2020-07-13 19:56

Alpesi sí: Trunk Tamás és Samsal Dalibor együtt másolná le Picassót

„Látszólag szól csak arról, hogy minél gyorsabban le kell érni a hegyről” – mondja sportágáról a magyar válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás, aki a következő szezonra már Samsal Dalibor felügyelete mellett kezdte meg a felkészülést.

A tizenhetedik születésnapját a hónap végén ünneplő magyar válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás mozgalmas hónapokon van túl. Az U16-os korosztályban számos nemzetközi sikert elérő, osztrák elit sígimnáziumban edződő sportoló tavaly óta hivatalosan is a felnőttek között méreti meg magát, de persze, az U18-as világversenyeknek továbbra is résztvevője maradna – mint ahogyan év elején a lausanne-i ifjúsági téli olimpiának is indulója volt.

Samsal Dalibor és Trunk Tamás remek hangulatban készül Ausztriában
Samsal Dalibor és Trunk Tamás remek hangulatban készül Ausztriában
„Az U16-os korosztályt kinőve választóponthoz érkeznek az osztrák síelők. Abbahagyják vagy felkerülnek az osztrák szövetség programjába, de mindenképpen új utakra lépnek. Tavaly én is beértem a felnőttkorosztályba, és a FIS-pontok alapján jól is zártam az évemet. Az átmenet minden versenyzőnek nehéz. Mi is keressük a legjobb hosszútávú megoldást.  Olyan szisztémára volt szükség a fejlődésem érdekében, amely fizikálisan és mentálisan a legjobb számomra. Épp ennek az alapból nehéz évadnak a végén, versenyre utazva Montenegró egyik csücske felé tartottam, amikor kaptam a telefont, hogy a koronavírus-járvány miatt elmarad. Aztán nem is volt már több.” Bár a versenyzési lehetőség kapuja bezárult, a fejlődésé kinyílt a kényszerszünetben. Trunk Tamás azzal a 34 éves, horvát származású Samsal Daliborral kezdett dolgozni, aki magyar színekben az egyetlen világkupa top30-as helyezéssel büszkélkedhet a férfiak mezőnyében.
Trunk Tamás a lakóbuszok társaságában
Trunk Tamás a lakóbuszok társaságában
„Furcsa volt, hogy a munkakapcsolatunk úgy kezdődött, hogy három hónapig csak online tartottuk a kondifelkészülést. Már akkor is érződött, hogy jól együtt tudunk működni, azóta ez be is bizonyosodott. A sísport látszólag szól csak arról, hogy minél gyorsabban le kell érni a hegyről. Mindig is egy olyan edzőt felkészítőt szerettem volna magam mellett tudni, aki a síelést kultúrának és egyben spirituális tevékenységnek fogja fel. Elképesztő egy olyan emberrel dolgozni, aki megjárta a sportág legmagasabb szintjeit, és a több mint száz világkuparajtja után, most nekem igyekszik átadni a tapasztalatait. Hogy mennyire lesz sikeres a közös munka? Természetesen erre majd az eredmények adnak választ, de nagyon bizakodó vagyok. A síelés elég bonyolult sportág. Képzeljünk el egy Picasso festményt, amit az egyik sarkától a másikig úgy kell megfesteni tökéletesen, egy stílusban, hogy a végén minden egy képként adódjon össze, egész legyen, Gondolok itt a kondicionális, a komplex technikai és a mentális felkészülés összhangjára. Nagyon várom a következő szezont. Jövőre a téli EYOF programjában várhatóan csak szlalom lesz, ami az erősebb versenyszámom. Remélem, ott lesz meg az eredménye az addig elvégzett munkának.” Trunk és Samsal jelenleg is az osztrák gleccsereken készül. A sítáborban hetente tesztelik az edzőket és a versenyzőket is, a járványra vonatkozó szabályokat mindenki próbálja betartani. A síelők számára kötelező a maszkviselés, a közös étkezéseket szabadtéren oldják meg. „Regénybe illő, amit látok, ha körbenézek. A lakóbusszal a folyó partján állunk, mögöttem a svájci, előttem a bolgár utánpótlás versenyzői szállnak ki a buszokból. Kisebb csoportokban edzünk, de mindenki nagyon óvatos. A közeljövőt tekintve még semmi sem biztos, de olyan híreket kapunk, melyek szerint a járvány nem fogja átírni a következő szezonnal kapcsolatos elképzeléseket.”   További korosztályos hírek SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.