UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-07-13 09:01

Kézilabda: a „kétkezes” Széles Ákos nagy tervekkel tért vissza Lipcsébe, meghatározó Bundesliga-játékossá válna

Éppen a Bundesligába igazolt, szeptembertől a Lipcsei Egyetemen tanul, kutatóprogramokon keresztül pedig beteg embereken segít. A juniorválogatott 19 éves jobbátlövőjét, Széles Ákost kérdeztük.

Nem mindennapos, hogy a világ legerősebb kézilabda-bajnokságába, a német Bundesligába szerződik magyar utánpótláskorú játékos. A korosztályos válogatott 19 éves jobbátlövőjének, Széles Ákosnak azonban összejött a bravúr: nemrégiben kiderült, hogy a következő évadtól a Lipcse felnőttcsapatát erősíti. Az átigazolás persze nem a semmiből jött. Három évvel ezelőtt cserediákprogramban vett részt Németországban, ami olyannyira bevált, hogy kint folytatta a kézilabda-pályafutását is. S bár tavaly az érettségi miatt egy évadra hazatért, várták vissza, immár a legjobbak közé.

Széles Ákos tudatosan a Bundesligára készült Forrás: SC DHfK Leipzih
Széles Ákos tudatosan a Bundesligára készült Forrás: SC DHfK Leipzih
„Kicsit meglepett a dolog, de azért valahol számítottam is rá – kezdte honlapunknak a Széles Ákos. – Valóban ritkaság, hogy magyar fiatalok kapnak lehetőséget a Bundesligában, viszont az én szerződtetésem egy hosszabb folyamatnak az eredménye, úgymond kimenedzselődtem Németországba. Három éve a klubbal közösen tudatosan készültünk erre a lépésre, annak megfelelően dolgoztam én is, hogy ha eljön az idő, itt lehet a helyem a felnőttcsapatban.” A különösen céltudatos sportoló az elmúlt idényt a már említett tanulmányi kötelezettségei miatt itthon, az NB I/B-ben szereplő Budai Farkasok együttesében töltötte, tizenöt bajnokin hetvenhat gólt szerzett. De persze ő is tudja, hogy a német élvonal más kávéház. „Biztos, hogy minden tekintetben nagy ugrás vár rám, ezt bizonyította számomra az a két hét is, amit a csapattal közösen már végigedzettem. Valószínűleg kell majd idő, hogy tökéletesen felvegyem a ritmust, de nem vagyok betojva, mert valamiért én kerültem ide. Sőt bizakodó vagyok, hogy az egyetemmel együtt mindkét fronton magas szinten tudok teljesíteni.” Ugyanis az ősztől a Lipcsei Egyetem hallgatója lesz. Még a ponthatárokon múlik, hogy a gazdasági karon folytatja vagy politikán tanul majd, de bármelyik is lesz a befutó, komoly áldozatokat kíván majd tőle, miközben ténylegesen a világ legerősebb bajnokságában kell helyt állnia.
A juniorválogatott jobbátlövő már az edzéseken megtapasztalta, milyen is a Bundesliga-tempó Forrás: SC DHfK Leipzig
A juniorválogatott jobbátlövő már az edzéseken megtapasztalta, milyen is a Bundesliga-tempó Forrás: SC DHfK Leipzig
„Az egész a sebességről szól, a tempó dominál. Ezért nagy előnyt jelent számomra, hogy mindkét kezem tudom használni, ballal pontosabbat, jobbal erősebbet tudok lőni. Így az sem ritka, hogy balátlövőként számítanak rám. Ezt a képességét még egy korábbi könyöksérülésem alkalmával szereztem, amikor édesapámmal idegrendszer alapú edzésmódszerekbe fogtunk, és az lett a végeredménye, hogy a jobb kezem hasonlóan erős. Manapság pedig már beteg emberek gyógyításán dolgozunk kutatóprogramokban, mert autista gyerekeknek, illetve Alzheimer-kórban szenvedőknek is hasznosak lehetnek ezek a módszerek. Angliában már vannak ilyen kurzusok, és szeretnénk hamarosan Magyarországon is elindítani ezt a folyamatot.” A kétkezes a hazai tehetségeket is szeretné támogatni, így lipcsei évei alatt minden szezonban egy magyar utánpótláskorú játékost mentorál majd. „Ez a klubbal történt megállapodásomnak a része volt, ragaszkodtam hozzá, hogy más magyar srácok is megtapasztalhassák azt az utat, amit én már kicsit kitapostam. Az lesz a feladatom, hogy átsegítsem őket azokon a nehézségeken, amit az országváltás jelent. Német iskolába járhatnak, német edzéseken vehetnek részt, és úgy térhetnek haza, hogy megismernek egy új kultúrát és egy új kézilabdakultúrát.” A saját jövőjével kapcsolatban pedig egyelőre annyit tart biztosnak, hogy három évig Németországban marad. „Bár, ha nem javul az időjárás jövő nyárra, lehet, hogy előbb távozom… A viccet félretéve, a célom, hogy kezdőjátékossá váljak Lipcsében, a legnagyobb álmom pedig a Bajnokok Ligája-győzelem, nem is lehet más. Hogy melyik csapattal szeretném elérni, nem tudom megmondani, de az angol és a német után mindenképpen meg akarok tanulni egy harmadik nyelvet. Talán éppen az vezet majd el a következő állomáshoz.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.