UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-07-18 14:35

Atlétika: Nem lehet elvárás a folyamatos csúcsjavítás – Varga Gréta

„Öt korosztályos csúcs mellett ott van a nevem, így igazából nincs okom búslakodni” – mondja a 16 éves Varga Gréta, miután három hét alatt hajszál híján három nagyon régi korosztályos atlétikai rekordot szárnyalt túl.

Eseménydús heteken van túl a veszprémi SVSE 16 éves futója, Varga Gréta. Az év eleje óta fedett pályás 1500 méteren ifi, 3000 méteren ifi és junior csúcstartó atlétalány a klubja által rendezett „Egyéni csúcsok” sorozat állomásain megmutatta, hogy a versenyszünetben sem sáfárkodott a munkával, kiváló formában érkezett a szabadtérre. Július másodikán előbb az 5000 méter ifjúsági rekordját döntötte meg. A 16:28.44 perces eredménye majdnem hét másodperccel volt jobb, mint amit Szentgyörgyi Katalin tudott ifjúsági korúként – 24 évvel ezelőtt. „Nagyon örültem, hogy sikerült, de nem volt számomra akkora meglepetés – nyilatkozta Gréta akkor. – Tudtuk, hogy mennyi az országos csúcs és a felkészülésem eredményei alapján reális célnak tűnt a megdöntése. Jól esett újra versenyezni. Rengeteget futottunk, elképesztően hosszú alapozás van a hátunk mögött, ezért is vagyok boldog, amikor kifizetődik. Most sorban jönnek a versenyek, az egész szezont belesűrítik egy félnek az idejébe, szóval lesz alkalmam további rekordokat is megjavítani.”

Tóth Lili Anna (balra) és Varga Gréta is remekül teljesített Veszprémben Forrás: atletika.hu
Tóth Lili Anna (balra) és Varga Gréta is remekül teljesített Veszprémben Forrás: atletika.hu
Lett is. Egy héttel később jött az 1500 méter. Tóthné Stupián Anikó tanítványa ekkor Tusai Brigitta 26 éve elért rekordját (4:20.97) adta át a múltnak. Az új U18-as csúcs 4:18.93 percre módosult. „A csúcsdöntésre nem készülök tudatosan. Sosem mondjuk ki konkrétan, hogy az a cél, mert nem is az, de tisztában vagyunk vele mindig, hogy hol tartok és mennyire vagyok a korosztályos rekordtól. Ebből a szempontból nem meglepetés a teljesítményem, viszont nagyon örülök, mert elég régiek voltak már ezek a csúcsok” – mondta Gréta két újabb valaha volt legjobb eredmény birtokában  még azelőtt, hogy csütörtökön, három héten belül a harmadik szakállas korosztályos rekordot is megpróbálta megjavítani. A veszprémi sorozat harmadik állomásán a 3000 méterre került sor. A távon Felsőbüki Klára 9:23.00-s ideje még 1979-ből ült az ifjúsági trónon, de Gréta februárban már 9:24.99-re volt képes fedett pályán. A szenzáció hajszálon múlott, de elmaradt. Bár önmagában véve az is az, hogy csupán 19 század hiányzott a triplázáshoz. A célban 9:23.18-as egyéni csúcsot mutatott az óra. „Ha most visszatekintek, már nem vagyok annyira bosszús, de az biztos, hogy a befutó után nagyon csalódott voltam. Mára egy kicsit leülepedett bennem a dolog, és csak azt tudom, mondani, hogy sajnálom. Szinte végig egyedül futottam, így sokkal nehezebb és megterhelőbb. A célban egyből tudtam, hogy mennyi kellett volna az újabb rekordhoz. Egy lépés. Ettől függetlenül tudom, ez is nagyon jó eredmény. Magammal szemben sem lehet elvárás a folyamatos csúcsjavítás. Arra gondolok, hogy negyvenegy éve senki sem közelítette meg ezt az időt. Erre igyekszem büszkének lenni. Ha megnézem, már öt korosztályos csúcs mellett ott van a nevem, így igazából nincs okom búslakodni. Az is bennem van, hogy még nagyon sok év áll előttem, és főleg akkor kell majd jól teljesítenem, amikor már felnőtt leszek.” Azért a tavalyi év legjobb ifjúsági leányversenyzőjének választott ígéretnek, feltehetően nem kell felnőttkoráig várni az újabb kimagasló eredményre, esetleg a valaha volt legjobb korosztályos időre. Jövő hét vasárnap EYOF-ezüstérmet szállító fő számában, 2000 méteres akadályfutásban áll rajthoz. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.