UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2020-07-18 16:24

Fallabda: feszültség Simon Dániel eltiltásának ügyében, a sztori február óta nem ért véget

Továbbra sem került pont a 17 éves fallabdázó, Simon Dániel ügyének végére: a fiatalt előbb három hónapra eltiltotta a hazai szövetség, nem sokkal később ezt a határozatot visszavonta – a helyzet nem egyszerű, a felek március óta várnak arra, hogy a fegyelmi bizottság lefolytassa a procedúrát, amely azóta sem kezdődött meg.

Február közepén számoltunk be arról, hogy a 17 éves Simon Dánielt a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség – MF(S)SZ – három hónapos eltiltással sújtotta, miután a cseh nyílt juniorbajnokságon (Czech Junior Open) sportszerűtlen viselkedés miatt leléptették. „Dani belga riválisát megállás nélkül buzdította a közönség az ominózus bajnokságon – véleményem szerint sportszerűtlen hangerővel. – Fiam azt tapasztalta, hogy ez befolyásolta a bíró ítéleteit, és ezt nem viselte jól: az egyik megkérdőjelezhető döntés után kicsit elszakadt nála a cérna, nem nézett rá a játékvezetőre, vitatta az ítéletet, emellett becsapta maga után az ajtót. Ez eredményezte a leléptetést” – emlékezik vissza a történtekre Dániel édesapja, Simon Zsolt.

Simon Dánielt a válogatottból is kitették; nem tudni, meddig Forrás: squashtech.hu
Simon Dánielt a válogatottból is kitették; nem tudni, meddig Forrás: squashtech.hu
Az európai szövetség levélben jelezte az MF(S)SZ-nek a történteket. A hazai szervezet hibázott, amikor nem a hatályos jogszabály szerint járt el azzal, hogy a fegyelmi bizottság eljárás lefolytatására gyakorolt nyomás helyett saját hatáskörében hozott döntést amiatt, mert a bizottság megtagadta a procedúrát. Dánielt tárgyalás nélkül tiltották el. Simon Zsolt a fentebb említettek miatt fellebbezett az ítélet ellen, az MF(S)SZ ennek hatására visszavonta fegyelmi határozatát. A szövetség főtitkára, Képes Gábor arról tájékoztatta honlapunkat, hogy a fegyelmi bizottságnak át kellett volna az ügyet. Ez azóta sem történt meg. „Az európai szövetség által kiadott jegyzőkönyvről hivatalos fordítást készíttettünk. A bizottságnak össze kellett volna ülnie, s lefolytatnia a fegyelmi eljárást, de közbeszólt a koronavírus-járvány. Csakhogy az ülést még mindig nem tartották meg; levélben jeleztem az illetékeseknek, hogy értesítsenek arról, miként folytatódik az ügy – erre választ sem kaptam. Tudni kell, hogy nem csak a cseh viadalon történtek miatt ítéltük el Danit: a decemberi válogatott edzőtáborban a szövetségi kapitány tiltása ellenére kiszökött az egyik társával az ablakon, éjjel találkoztak vele a városban. Arról nem is beszélve, hogy tizenegy éves főtitkári pályafutásom során soha nem léptettek még le magyar játékost nemzetközi versenyen, ez megcáfolhatatlan, bizonyítható tény” – mondja Képes Gábor. „Fiamat nem az egész versenyről léptették le, csupán egyetlen mérkőzésről; ehhez hasonló esetre számtalanszor volt már példa, és nem Dani esetében... A főtitkár úr nekem is azt mondta, hogy a táborból való szökés egyaránt eredményezte a hirtelen ítéletet. Ez valóban megtörtént, a két vétséget mindazonáltal abszurd egyként kezelni; főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy Danit előbbiért már megbüntették, határozatlan ideig, írásos feljegyzés nélkül eltiltották őt a válogatottól. Ezzel kapcsolatban sincs további fejlemény, nem tudunk semmit. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy Daninak a csapat nagyobb részétől elkülönítve, másik társával és a válogatottedzőkkel együtt kellett lennie. Valamilyen szinten érthető tehát, hogy tinédzserként ezt igazságtalanságként élte meg, ami ellen fellázadt” – véli Simon Zsolt. A főtitkár erre reagálva következőképpen nyilatkozott: „A szövetségi kapitány a táborból hazaküldte Danit, ezzel együtt kitette a válogatott keretből. Erről tájékoztatta a játékost, az édesapát és az edzőjét is. Ebben az esetben nem kellett eljárást folytatni, hiszen a szakvezetőnek teljes hatásköre van a keret összeállításában.” További korosztályos hírek FALLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.