UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-07-21 18:02

Birkózás: megállás nélkül dolgozik a junior szabadfogású válogatott

A junior szabadfogású birkózóválogatott vezetőedzőjével, Tóth Gáborral beszélgettünk arról, milyen mértékű formahanyatlást szenvedtek a srácok a kényszerpihenőben, emellett szóba került az is, miként készülnek az őszre tervezett világversenyekre.

Gőzerővel készül a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) által nemrégiben közölt, tervezett őszi világversenyekre a Tóth Gábor vezette junior fiú szabadfogású válogatott, amely május eleje óta gyakorlatilag egy pillanatra sem állt le.

Ha minden a tervek szerint halad, Korcsog Milán (kékben) is bizonyíthat az őszi világversenyeken Forrás: UWW
Ha minden a tervek szerint halad, Korcsog Milán (kékben) is bizonyíthat az őszi világversenyeken Forrás: UWW
„A tavaszi kényszerpihenőben sem tétlenkedtek a srácok; mindenki a saját edzője által előírt program alapján dolgozott, leginkább az erőnlétre helyezve a hangsúlyt. Fizikailag rengeteget fejlődtek a sportolók, a szőnyegmunka hiánya ugyanakkor látszódott a mozgásukon: a mozdulatgyorsaságuk csorbát szenvedett, emellett a technikáik is lassabbá váltak. Néhány hét alatt ezt kiküszöbölték, s minden visszaállt a régi kerékvágásba. Május közepe óta a felnőttekkel együtt edzőtáborba járunk: előbb Szombathelyen, majd Mátraházán voltunk, most épp a fővárosban zajlanak a foglalkozások, jövő héten visszamegyünk Mátraházára” − nyilatkozik Tóth Gábor. Az UWW által közzétett versenynaptárból kiderül, a juniorok kontinensviadala október 19-én, Szkopjében rajtolna, míg a világbajnokságukra december 4-től, Belgrádban kerülne sor. Kérdés persze, hogy a világban jelenleg is tomboló járványhelyzetben valóban reális esély van-e az erőpróbák megrendezésére. „A mostani helyzetet figyelembe véve azt kell mondjam, nem látok nagy realitást a versenyekre. Az Európa-bajnokságra még talán-talán, nagyon bízom benne. Vártuk már, hogy lássuk, mire kell felkészülnünk. Ez volt a legnehezebb az egészben: a fiúknak egyik pillanatról a másikra eltűntek a közeli céljaik, motiválatlanná váltak, ráadásul mi, edzők sem tudtuk emiatt ütemezni a programot. Az UWW ahogy bejelentette a naptárat, láthatóan megváltozott a sportolók edzéshez való hozzáállása.” Kíváncsiak voltunk arra is, milyen erőt képviselhetnek Tóthék a világeseményeken, amennyiben megrendezik azokat. „A tavalyi junior Európa-bajnokságon harmadik Halidov Gamzatgadzsi és a vb-bronzérmes Mester Milán kiöregedett a korcsoportból. A keret azonban egy évvel több rutinnal vághat neki a viadaloknak, így a kadét világ- és Európa-bajnoki harmadik Budai-Kovács Marcell, valamint a kadét-vb-ezüstérmes Korcsog Milán is.” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.