UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-07-25 17:54

„Nem lehet mindig csúcsot ugrani”

A Mol Alapítvány által támogatott 16 éves, korosztályos csúcstartó rúdugró, Garamvölgyi Petra már három szabadtéri versenyen is túl van a visszatérést követően.

Év elején a pécsi PSN Zrt. 16 éves rúdugrója, Garamvölgyi Petra 22 éves fedett pályás ifjúsági csúcsot szárnyalt túl 392 cm-es ugrásával, majd a 396 centis és a 4 méteres magasságot is bevette. Aztán a budapesti BOK-csarnokban rendezett felnőtt fedett pályás országos bajnokságon erre pakolt rá 10 centit, a nagyszerű teljesítménye pedig amellett, hogy kvalifikációs szint volt a junior-világbajnokságra, a korosztálya világranglistájának élére is felrepítette. Eredményei után jogosan bizakodhatott abban, hogy az U18-as Európa-bajnokságon dobogóra áll, ám a koronavírus-járvány miatt ezt az eseményt is kihúzták az idei naptárból.

Garamvölgyi Petra is elkezdte a versenyzést Fotó: Pesti János
Garamvölgyi Petra is elkezdte a versenyzést Fotó: Pesti János
„Tavaly hosszú ideig bajlódtam sérüléssel, ezért a bakui EYOF-on nem lehettem ott. Most örültem, hogy végre minden összejöhet. Az ifi Eb-re azt a célt tűztem ki, hogy a dobogóra álljak. Úgy érzem, reális esélyem lett volna erre. Sajnálom, hogy ebben a korosztályban nem mutathatom meg magam nagy világversenyen, jövőre már a juniorok között indulok” – mondta Petra miután kiderült, hogy törlik a kontinensbajnokságot. A szünet Putsay Zoltán tanítványának a lendületéből ugyan visszavett, a lelkesedését megtartotta az elmúlt hónapok során is. Immár három szabadtéri versenyen is túl van, jelenleg pedig a válogatott kéthetes bonyhádi edzőtáborában készül. A szezont két 380 és egy 370 centis ugrással kezdte. „Egyelőre jónak tartom ezeket az eredményeket, mert a karantén alatt eléggé korlátozottak voltak az edzéslehetőségek. Kezdésnek nem rossz, aztán majd alakul. Az ugrásom még nem állt össze teljesen. Remélem, az augusztusi felnőtt országos bajnokságra minden rendben lesz. Jelen pillanatban hazai versenyek vannak kilátásban. A junior-világbajnokságot decemberre halasztották, de a sorsa még ugyanúgy bizonytalan. Most csak edzek. Edzésen már nagyon jól ugrok nyolc lépésből. Azon dolgozunk, hogy a versenyeken tizennégyből is meg tudjam csinálni a munkát fent a rúdon.” Petra motivációjában azért a remek évkezdésnek még mindig nagy szerepe van. „Sokszor eszembe jutnak rekorddöntések. Pozitív és negatív értelemben is. Utóbbit úgy értem, hogy a mostani három verseny után elgondolkodtam. Bevallom, kicsit rosszul fogadom azt, hogy 410 centi az egyéni csúcsom, és most meg 380-akat ugrálgatok. De ha belegondolok, akkor belátom, hogy most itt tartok. Innen megyünk följebb. Nem lehet mindig országos csúcsot ugrani. Pláne elsőre.” Hogy Petra egyre följebb jusson, abban a Mol Alapítvány is igyekszik segíteni. Támogatását a versenyző a rangos viadalokra való felkészülést segítő edzőtáborozásra fordítja. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.