UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2020-07-30 20:07

Kajak-kenu: Zupkó Vanda kijutna az őszi felnőtt-világkupára

Két nemzetközi viadalra, a szegedi felnőtt-világkupára és Olimpiai Reménységek Versenyére is kijutna az idén az ifjúsági világbajnok kajakos, Zupkó Vanda, akivel a felmérőkről és az új párosáról is beszélgettünk.

A tavalyi, Pitesti-ben rendezett U23-as és ifjúsági kajak-kenu világbajnokság öt magyar egyéni aranyérmesének egyike volt Zupkó Vanda. A szolnokiak 18 éves kajakosa akkor K–1 1000 méteren győzött Romániában, újabban pedig a koronavírus-járvány után kiírt hazai felmérőkön remekel. De mégis talán arra a vb-aranyra a legbüszkébb. „Különösen büszke vagyok arra a versenyre, mert elég kaotikusra sikerült nekem a világbajnokság előtti időszak – kezdte honlapunknak Zupkó Vanda. – Négy számra is készültem, végül ezer méteren jutottam ki, amin kevésbé éreztem magam erősnek. És hogy így, ezen a távon nyertem, tényleg nagyon szép elmék számomra.” Az ifjúsági világbajnok sportoló csak 2015-ben kezdett kajakozni, előtte nyolc évig úszott. Azt mondja, mivel az állóképessége már megvolt, nem olyan, mintha mindent nulláról kezdett volna. Erőben és technikában viszont jelentős lemaradást kellett behoznia a kortársaihoz képest. A jelek szerint az elmúlt években ez sikerült is neki, az utóbbi két hónap felmérőversenyein is kitűnően ment.

Zupkó Vanda a tavalyi vb-győzelem után az idén is nagyokat álmodik Forrás: International Canoe Federation
Zupkó Vanda a tavalyi vb-győzelem után az idén is nagyokat álmodik Forrás: International Canoe Federation
„Két hónap alatt négy egyéni és egy párosversenyünk volt. Azt gondolom, jól sikerültek, pláne úgy, hogy szinte végig hajót teszteltem, amellyel adódtak kisebb problémák. Kicsit nehézre sikerült, az augusztus végi országos bajnokságra le kell vinni tizenháromról tizenkét kilósra.” A 18 éves sportoló elmondta, az egyéni felkészülésében is nagyon sokat segített a párosgyakorlás. Szellák Szabinával ráadásul a korosztályos világbajnok kettősét, Kőhalmi Emesét és Rendessy Esztert is legyőzték. „Nagyon bizakodó vagyok a párossal kapcsolatban is. A miénk egy frissebb kapcsolat úgymond, ezért azt gondolom, hogy több is bennünk a potenciál és a fejlődési lehetőség. A nagy erősségünk, hogy gyorsak vagyunk és jobb a végsebességünk. Nem véletlen, hogy a felmérőkön is a táv elején húztunk el. Nem titok, hogy több évre előre, az U23-ra és a felnőttkorosztályra is tervezünk Szabinával, nagy célunk, hogy az országos bajnokságról kijussunk együtt a szegedi világkupára.” A szolnokiaknak a járvány miatt ugyan félbeszakadt a háromhetes horvátországi edzőtábora, de így sem kellett egyetlen napot sem kihagyniuk a vizes edzésekben, míg az erőnléti foglalkozásokat otthon végezték. Ez látszik is az eredményekben, illetve a kitűzött célokban. „A jövő hét végén lesz a vidékbajnokság, amely az első valódi verseny lesz a leállás óta. Utána pedig az igazán fontos események, a felnőtt és a korosztályos országos bajnokság. Nagy siker lenne, ha valóban sikerülne kvalifikálni a világkupára, de ugyanúgy fontos cél a szintén hazai rendezésű Olimpiai Reménységek Versenye, amelyen két egyéni számban is szeretnék indulni. Hosszú távon, mint a legtöbb sportolónak, nekem is az olimpia lebeg a szemem előtt, de nem hanyagolnám el a tanulmányaimat sem: van még egy évem a gimnáziumban, és jövő ősszel kezdeném levelezőn a sportpszichológia szakot.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.