UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-08-02 13:17

Atlétika: íme, a 20 éves világcsúcstartó Duplantis sikereinek titka

Még mindig csak 20 éves a rúdugrás világcsúcstartója és korszakos zsenije, a svéd Armand Duplantis. De vajon mi áll az elképesztő eredmények hátterében?

Ritkán fordul elő, hogy valaki ilyen szinten megváltoztatja a sportágáról kialakult képet, mint ahogyan a svéd Armand Duplantis. Tinisztárként berobbant a világelitbe, azóta az emberek teljesen másként tekintenek a rúdugrásra, mint korábban. A hosszabbitas.hu olyan információkat gyűjtött össze róla, amiket valószínűleg sokan nem tudtak. 1. Kis híján abbahagyta Louisianában nőtt föl, ahol rúdugró-tehetsége már nagyon korán, három éves korában megmutatkozott.  Nagyon szeretett azonban focizni és baseballozni is. Tizenkét éves korában volt egy nyár, amikor a rudat lecserélte baseballütőre. Nem sokkal később jött egy pont, amikor választania kellett a két sportág közül, és akkor szerencsére győzött az atlétika. Tizennyolc évesen már Európa-bajnok lett Berlinben, hatalmas, 6 méter 5 centis egyéni csúcsot ugorva. Ez az ugrás amerikai és svéd országos rekord is volt, egyszersmind minden idők második legjobb eredménye szabad téren. Ennél magasabbra csak Szöul olimpiai bajnoka, Szergej Bubka jutott. 2. Különleges étrend A legtöbb edző és táplálkozási szakértő folyton arról papol, mennyire fontosak is a zöldségek. Kiváltképp egy élsportoló étrendjében. Ki tudja, Duplantis talán még ennél is előrébb tartana, ha enné is őket, ő ugyanis egyáltalán nem fogyaszt zöldeket.

Új információk Armand Duplantisról Forrás: aa.com
Új információk Armand Duplantisról Forrás: aa.com
„Mondo soha nem ette jóízűen a zöldségeket" - mondta az édesanyja, Helen, korábbi kiváló hétpróbázó, aki egyébként táplálkozástudományi szakértő. – Mindig a tányér szélére tolta őket. Most próbáljuk lépésről lépésre haladva bevezetni ezeket az étrendjébe.” Úgy tűnik, jó úton jár, idén februárban ugyanis két világcsúcsot is ugrott. Előbb 6.17-re javította Renaud Lavillenie világcsúcsát, majd 6.18-ra a saját rekordját Glasgow-ban. Összehasonlításképpen: Usain Bolt 21 éves volt, amikor először világcsúcsot futott. Épp annyi, amennyi Mondo lesz jövőre Tokióban.

3. Ugrógénjei vannak

Ha belegondolunk, nem eget verő szenzáció, hogy ennyire tehetséges rúdugró. Édesapja, Greg ugyanezt a sportágat űzte a Louisiana Egyetemen, és 5.80-ig jutott. Édesanyja, Helen elismert svéd hétpróbázó volt, aki például 6.01-et tudott távolugrásban.

4. Sportos tesók

Ezek után nem meglepő, hogy mindhárom testvére tehetséges sportoló. A legidősebb bátyja, Andreas szintén rúdugró volt az egyetemen, Antoine baseballozik, tavaly ledraftolta őt a New York Mets. És ott van a húga, Johanna, aki szintén a rúdugrás felé kacsingat.

5. Utánozásban sem utolsó

A kétszeres világbajnok Sam Kendricks mondta azt, hogy Mondo gyakorlatilag bárkit, valamennyi riválisát képes leutánozni. "Ha megkérem rá, tud az én technikámmal ugrani" - mondta Kendricks. "De tud úgy is ugrani, ahogy Renaud szokott. Mindent tud. Persze a versenyeken úgy csinálja, ahogy ő akarja, nem másol senkit." További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.