UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-08-02 08:47

Labdarúgás: a kiválasztás fekete öves mestere – a francia Lille elképesztő haszonnal értékesíti játékosait

Victor Osimhent, a 21 éves nigériai csatárt 70 millió euróért szerződtette a Lille-től a Napoli, miközben a franciák anno 22,4 millió eurót fizettek érte előző csapatának. A példa jól mutatja, miért a Lille vezeti a játékos-eladásból a legnagyobb többletet realizáló klubok listáját.

A francia élvonalbeli Lille együttesében folyó szakmai munkát látva cseppet sem túlzás azt állítani, hogy arannyá változik minden, amihez arrafelé hozzányúlnak. Tavaly nyáron 145 millió euróért értékesítettek játékosokat az átigazolási piacon, többségében olyan labdarúgókat, akik vagy még utánpótláskorúak, vagy amikor a Lille-hez kerültek, még azok voltak.

Victor Osimhenért (21) 70 millió eurót tett zsebre a Lille Forrás: transfermarkt.com
Victor Osimhenért (21) 70 millió eurót tett zsebre a Lille Forrás: transfermarkt.com
Ami pedig a jelent illeti, pénteken jelentették be, hogy a Napoli bankot robbantott a franciák aktuális keretének legértékesebb játékosáért, a 21 éves Victor Osimhenért. Nem kevesebb, mint 70 millió eurót fizetett a Lille-nek a nigériai válogatott csatárért, aki a koronavírus-járvány miatti csonka idényben 18 gólig és hat gólpasszig jutott. Ez a transzfer is jól rámutat arra, milyen jó szemmel szúrja ki a fiatal reménységeket a Lille szakmai gárdája. A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) még tavaly szeptemberben vizsgálta, mely klubok realizálják a legnagyobb többletet a játékos-eladásokból. Nos, a rangsort akkor a Lille vezette. A francia együttes példájában az az érdekes, hogy nem rendelkezik olyan utánpótlás-nevelő bázissal, mint például az Ajax vagy a RB Salzburg. A nagy haszonnal továbbértékesített játékosok jelentős része nem a klub saját utánpótlásából kerül ki, hanem 18-20 éves kor között csatlakozik a csapat kötelékébe. Tehát a játékosok kiválasztása a kulcsa a lille-i filozófiának. A klub olcsón veszi és piszok drágán adja el a labdarúgókat. Nicolas Pépét például 10 millió euróért vásárolta meg anno az Angers-tól, tavaly nyáron pedig 80 millióért értékesítette. De említhetnénk Rafael Leaot (21) is, aki ingyen került a Lille-hez, majd 25 millióért az AC Milanhoz. Érdekesség, hogy a Lille mintaklubbá válását sokan egyetlen személyhez, név szerint a portugál Luis Camposhoz kötik, aki a klub sportigazgatója, és aki ezt megelőzően abban az AS Monacóban tevékenykedett, amelyben bizonyos Kylian Mbappé, Bernardo Silva, Fabinho – és még sorolhatnánk, kik – rúgták francia bajnoki címig és BL-elődöntőig az együttest. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.