UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2020-08-06 16:01

Autósport: a 19 éves Keszthelyi Vivien a Forma–1-ben is kiköthet

Óriási lehetőséget kapott a 19 éves autóversenyzőnő, Keszthelyi Vivien, aki új szerződésének köszönhetően akár a Forma–1-ig is eljuthat.

A 19 éves Keszthelyi Vivien karrierje során egyre magasabb szintekre jutott az autósportban. Már a kezdetektől felnőtt férfipilóták között versenyzett a nemzetközi sorozatokban, és az első éveiben a Swift Cup Europe-ban elért abszolút eredményeivel 13 évesen megmutatta, hogy fényes jövő áll előtte. A benne rejlő potenciált az Audi Sport Racing Academy is felismerte, így a következő két esztendőt már a német márka gyári pilótájaként, kétszeres túraautó-bajnokként hagyta maga mögött.

Keszthelyi Vivien akár a Forma–1-ben is kiköthet
Keszthelyi Vivien akár a Forma–1-ben is kiköthet
Kontraktusa harmadik évében, 2018-ban szintén az Audi égisze alatt lépett a nagy túraautó (GT) kategóriába, ahol 17 évesen az első szezonjában rookie bajnoki címet szerzett. Ezt követően sem volt megállás: angol főtámogatójának köszönhetően tavaly a nemzetközi Formula kategóriában indult, és szerzett értékes tapasztalatot Ázsiában és Európában az F3-ban. Keszthelyi új kategóriában versenyzett, de ez nem gátolta meg abban, hogy további rekordokkal bővítse önéletrajzát. A 2019-es idény végén az első formaautós szezonban gyűjtött pontok tekintetében ő lett minden idők legsikeresebb magyar autóversenyzője, és az egyetlen, akinek két kontinensen is sikerült pontot szereznie a kategóriában. A folyamatos fejlődésének úgy tűnik, hogy meglett a jutalma. A Formula kategória szinte minden szintjén érdekelt Carlin istálló három éves szerződést ajánlott Keszthelyinek, amelynek keretein belül felkészülhet és eljuthat a Forma–1-ig. A magyar autósport történetében kevés pilótának adatott meg, hogy a nemzetközi elitben versenyezhessen, éppen ezért az ifjú versenyző eddig álmodni sem mert arról, hogy egyszer ilyen magas szinten képviselheti hazáját.
Keszthelyi Vivien álmodni sem mert arról, hogy ilyen magas szinten képviselheti hazáját.
Keszthelyi Vivien álmodni sem mert arról, hogy ilyen magas szinten képviselheti hazáját.
Ez már túlmutat az egyéni karrieremen. Köszönettel tartozom szüleimnek, a német Audi Sport vezetőségének, és az összes támogatónak, aki a pályafutásom elején lehetőséget biztosított arra, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek az autósportban, továbbá azoknak, akik az eddig vezető úton a tekintélyes anyagi támogatás mellett sportszakmailag is segítették munkámat. Az egyre nagyobb lehetőség egyúttal jelentős anyagi terhet is jelent, melyet a jelenlegi támogatóim, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével próbálunk megoldani" – mondta a 19 éves pilóta. Keszthelyi arról is szót ejtett, hogy a nemzetközi autósportban a Forma–3 kategóriától felfelé igyekeztek a megfelelő helyeken felhívni a figyelmet az egyre növekvő anyagi teherre, valamint a kínálkozó lehetőségre, amellyel Magyarország az autósport csúcsának tartott Formula kategóriában – az autóversenyzőnő révén – felkerülhet a sportág világtérképére. „Természetesen jeleztük Magyarországon a megfelelő helyeken a lehetőséget. Rettentően szerencsésnek érzem magam, hogy női pilótaként eljutottam a Forma–3-ba is. Büszke vagyok rá, hogy magyar pilótaként top csapattól kaptam lehetőséget a király kategóriáig eljutni. Ez, mint tudjuk, nemzetközi szinten nagyon keveseknek adatik meg, különösen a női pilóták közül. Talán két-három autóversenyzőnő mondhatja el magáról a világon, hogy hasonló lehetőséget kapott. Közöttük viszont egyedül én szorulok anyagi támogatásra, mivel egy ilyen kis országban kevés támogató cég áll rendelkezésre" – fogalmazott Vivien. Hozzátette: magyarként szinte lehetetlen eljutni az autósportban legmagasabb szinten jegyzett Formula kategóriába, mivel a külföldi pilóták jelentős pénzügyi és gazdasági előnnyel bírnak. „Annak ellenére, hogy a külföldi pilótákhoz képest hátrányos helyzetem miatt lényegesen kevesebbet tudtam tesztelni, úgy gondolom, hogy az elmúlt évek alatt minden kategóriában tudtam tartani a versenyt a nemzetközi mezőnyben, és magyar pilótaként minden kategóriában a legtöbb pontot, dobogót és trófeát tudtam gyűjteni. Nemzetközi szinten a támogatásbeli különbségek sajnos nagyon szembetűnők, de remélhetőleg ez a jövőben meg fog változni..." – mondta a pilóta. További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.