UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-08-07 15:19

Labdarúgás: Kint kőkeményen beleállnak a párharcokba – Varga Donát

Már 16 évesen a külföldi karriert választotta, és nem is bánta meg, hogy a hollandiai Heerenveen utánpótlásában fejlődhet Varga Donát (17). A korábbi Vasas-akadémistával beszélgettünk első évéről, valamint további céljairól.

– Azt kaptad kint, amire számítottál? – Úgy gondolom, hogy az első évem Hollandiában a várakozásoknak megfelelően sikerült. Hamar beilleszkedtem az U17-es csapatba és a meccsek döntő többségén kezdőként kaptam szerepet. Mivel a pályán tölthető percek 75%-án sikerült játszanom, az első szezon tekintetében elégedett vagyok, de a következőben az a célom, hogy még többet játsszak.

Varga Donát (17) elégedett az első hollandiai idényével Fotó: John Groeneweg
Varga Donát (17) elégedett az első hollandiai idényével Fotó: John Groeneweg
– Hogy érzed, miben fejlődtél leginkább az előző idényben? – Az elmúlt időszakban felgyorsult a játékban való gondolkodásom, gyorsabban és jobb döntéseket hozok a pályán, valamint a párharcokhoz való hozzáállásom is sokat fejlődött. – Összehasonlítva az itthoni körülményekkel, Hollandiában miben más a napi edzésmunka, a játékosok mentalitása? – Az edzések intenzitásában éreztem először nagyobb különbséget, mivel ugyanúgy heti 5 edzésünk van, azonban azok intenzitása magasabb az otthon megszokottnál. A játékosok edzésen sem kímélik egymást, kőkeményen beleállnak a párharcokba. Mindenkinek komoly posztriválisa van, ezért nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy lazán vegyük a foglalkozásokat. Bár már eddig is sokat tanultam a Heerenveenben, de tudom, hogy ez még csak az út eleje. Azért dolgozom nap mint nap, hogy jobb játékossá váljak és elérjem a céljaimat. – A Vasas Kubala Akadémián az utolsó idényedben egy korosztállyal feljebb játszottál, és úgy is 24 góllal járultál hozzá a csapat sikereihez. Hollandiában „visszatértél” a saját korosztályodba. Mennyire volt nehéz megszokni, hogy Heerenveenben egy vagy a sok közül? – Nem volt különösebben nehéz ezzel szembesülni. A játék tempója és a versenyhelyzet nagyobb kint, de mivel otthon egy korosztállyal feljebb szerepeltem, így azt mondom, hogy még gyorsabban is sikerült beilleszkednem ebbe az új közegbe. Mindenképp kitűzött célom, hogy meghatározó tagja legyek a korosztályos csapatomnak, illetve szeretnék bemutatkozni az U21-es csapatban is. – Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de mi a véleményed arról, hogy sokan azok közül, akik fiatalon kiigazoltak Hollandiába, ma már újra itthon fociznak? – A Hollandiában futballozó, majd hazatérő fiatal magyarok az otthoni felnőtt első vagy másodosztályban kapnak lehetőséget és többnyire meghatározó tagjai klubjuknak, ami mutatja, hogy a kint eltöltött időszakban megfelelő felkészítést kaptak a felnőttfutballra. Ezzel együtt nem titkolt célom, hogy megvessem a lábam az itteni első osztályban és hogy 2-3 éven belül jegyzett játékos legyek egy nívós, külföldi első osztályú bajnokságban. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.