UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-08-13 08:57

Egészséges-e hétévesen félmaratont futni? – tettük fel a kérdést Dr. Pavlik Gábornak

Nemrégiben beszámoltunk már a nyolcéves Horváth Lóránt történetéről, aki az idén januárban, hétévesen lefutotta a félmaratont. Kíváncsiak voltunk arra, milyen hatással lehet a szervezetére az ilyen nagymértékű terhelés – Dr. Pavlik Gábort, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, professzor emeritust kérdeztük.

Lóci hétévesen lefutotta a félmaratont Fotó: Horváth Attila
Lóci hétévesen lefutotta a félmaratont Fotó: Horváth Attila
A gyerekek szaladgálnak, rohangálnak, futkároznak. Mindez igaz a most nyolcesztendős Horváth Lórántra is, azzal az „árnyalatnyi” különbséggel, hogy ő hétéves korában teljesítette a félmaratoni, vagyis a 21 kilométeres távot januárban, a szlovákiai Gúta városában. Az édesapa, Horváth Attila elmondása szerint azt szeretnék, ha olyan reflextevékenységgé válna a sport a gyerek életében, mint a fogmosás. De mennyire veszélyes az olyan mértékű terhelés ilyen fiatalon, mint a félmaratoni táv teljesítése? – tettük fel a kérdést Dr. Pavlik Gábornak, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, professzor emeritusnak, aki 1983-tól 2008-ig a férfi vízilabda-válogatott orvosa volt. „Általában az a probléma, hogy a gyerekek nem mozognak eleget, inkább a számítógép előtt ülnek. Lóránt esetében ellenkező a helyzet, pont emiatt nehéz válaszolni a kérdésre; nem szokványos az eset, így nincs széleskörű irodalma. Az biztos, hogy vannak egészségügyi előnyei annak, amit a fiú csinál, ugyanakkor lehetnek esetleges veszélyei is.”
Dr. Pavlik Gábor
Dr. Pavlik Gábor
A szakember természetesen kifejtette, mire kell leginkább figyelniük a szülőknek. „A hosszútávú futásnak a testben kétféle támadási felülete lehet. Az egyik az úgynevezett aerob rendszer (a légzésért, szívért és a keringésért felel), a másik pedig a mozgatórendszer. A légzőrendszerrel és a csontokkal nem nagyon kell foglalkoznunk, itt nem látok veszélyforrást. A szívre kell koncentrálni: nagyszerű, hogy sportol, hiszen kialakulhatnak a szervnek azon pozitívumai, amely a balkamra megnövekedésével jár, ezáltal több vért pumpál, amely által jobb lesz a vérellátás, s megnő a teljesítőképesség. A balkamra fejlődésének mértékére ugyanakkor figyelni kell: ha a kelleténél nagyobb lesz, az már rizikótényezőnek nevezhető. Ezt folyamatos, kontrollvizsgálattal ellenőrizni kell – éves rendszerességgel.” Ha Lóci csak öt kilométert futna, nem állna fenn a veszélye még egy lehetséges problémának: „Ilyen hosszú táv teljesítését követően a vérben túlságosan felszaporodhatnak az izomenzimek; ez az izmok túlterheltségét jelezheti. Ezt is viszonylag egyszerűen lehet ellenőrizni: vérvételre kell menni a versenyek után. A fiúnak még nem szabad súlyzóval dolgoznia – ezt főként a birkózás miatt említem. Az ízületei védelmének érdekében kerülnie kell a betonon és a dombról lefelé történő futást. Persze tudom, hogy a maratoni versenyeken ez néha lehetetlen, úgyhogy a lehető legjobb minőségű cipő használatát javaslom. Mindent egybevetve, sportszerető orvosként állíthatom: ennyi idős korban a hosszútávfutás sem jelent az átlagosnál nagyobb veszélyt, mint bármely másik élsport.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.