UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-08-18 16:57

Sakk: remekül kezdtek az U20-asok az online olimpián

Az online sakkolimpia második selejtezőkörében Kozák Ádám és Demeter Dorina is hibátlan maradt, míg Gaál Zsóka csupán fél pontot veszítve járult hozzá a magyar csapat csoportelsőségéhez.

Remekül kezdett a magyar válogatott és bejutott a Top Divízióba az első online sakkolimpián, melynek a küzdelmeibe a csapat a második selejtezőkörben, a Divízió 2-ben pénteken csatlakozott. A 15 perces játékidővel és 5 másodperces lépésenkénti bónuszidővel zajló eseményen a fordulókban minden csapatból két férfi, két női, és egy-egy U20-as leány és fiú játékos játszik összesen hat táblán. A 163 együttes közül a magyar a „csalóka” 20. helyet foglalta el a rapid Élő-pontszámokat figyelembe vett rangsorban. Papp Gábor szövetségi kapitány válogatottjában Demeter Dorina, Gaál Zsóka, Kozák Ádám és Persányi Barnabás képviseli a fiatalokat. A kezdeti siker nem érdemtelen, de a folytatásra nézve még nem sok mindent lehet leszűrni belőle, hiszen a magyarok favoritként nyerték meg E jelű csoportjukat. Kilenc mérkőzésből, nyolcat húztak be. Costa Rica, Mexikó, Argentína, Kolumbia, Montenegró, Skócia, Anglia és Bolívia játékosai sem jelentettek akadályt Kozákéknak, a csapat egyetlen mélyrepülését a nyolcadik fordulóban Ecuador ellen mutatta be, amikor nagy meglepetésre alulmaradt.

A 18 éves Kozák hatból hat partit nyert Fotó: Niki Riga
A 18 éves Kozák hatból hat partit nyert Fotó: Niki Riga
Ez a kisiklás azonban nem veszélyeztette a csoportelsőséget, és a válogatott 16 ponttal, valamint 43 összponttal lépett tovább a rivális angolok előtt. Többnyire a felnőttek is jól szerepeltek, az első táblás Erdős Viktornak elég erős ellenfelei is akadtak, ennek ellenére hat partiból ötöt nyert, ezzel is példát mutatva az ifistáknak. A csapat legbiztosabb pontjának Kozák Ádám bizonyult, aki mind a hat partiját megnyerve tanúsította, hogy minden körülmények között lehet rá számítani. Persze, a java még csak most jön. Az U20-as lányok is kitettek magukért. A 13 éves Gaál Zsóka 5-ből 4,5 pontot gyűjtött, míg Demeter Dorina mind a négy partiját hozta. Az utánpótláskorúak közül egyelőre Persányi Barnabás játéka visszafogottabb, három partijából csak az elsőt nyerte meg, kettőt elveszített. Összességében a válogatott csapatként működött: ha az egyik játékos hibázott, a többiek igyekeztek kijavítani. Papp Gábor nagymester ezért is lehet elégedett a kezdéssel, amely jó bemelegítésnek szolgált az online olimpián. „Kozák Ádám is követett el hibákat, de hatból hatot nyerni nem lehet csak szerencsével – összegzett az U20-asokkal kapcsolatban a Hello Sakk-csatornán a kapitány. – Az első nap feketével játszott parádés partija sokáig emlékezetes marad. A két lány is zseniális volt. Amitől tartottam, hogy mivel sokkal fiatalabbak társaiknál, ők lehetnek a csapat sebezhetőbb pontjai, nem igazolódott be. Nagyon szépen összekapták magukat.” „Most bizonyíthatnak, és megmutathatják, hogy a jobb csapatok ellen mire képesek. Náluk nem az eredmény az elsődleges, hanem az, hogyan játszanak” – egészítette ki a rövid értékelést a zárómérkőzések társkommentátora, Almási Zoltán nagymester. A Top Divízóban augusztus 21. és 23. között negyven csapat négy tízes csoportban játszik, a csoportgyőztesek egyből a negyeddöntőbe jutnak, a második és harmadik helyezettek pedig már egyenes kieséses szakaszban kezdik meg a csatát a legjobb nyolc közé kerülésért. A döntőt augusztus 30-án rendezik.

A magyar csapat (rapid Élő-pontszámok), valamint szerzett pont/parti Nők: Hoang Thanh Trang (2338) 2,5/5, Papp Petra (2297) 4/5, Gara Tícia (2274) 4/4, Gara Anita (2279) 3/4 Férfiak: Gledura Benjamin (2619) 4/4, Erdős Viktor (2580) 5/6 , Bánusz Tamás (2614) 2,5/5, Balog Imre (2626) 2,5/3 U20-as lányok: Gaál Zsóka (1816) 4,5/5, Demeter Dorina (1885) 4/4 U20-as fiúk: Kozák Ádám (2438) 6/6, Persányi Barnabás (2019) 1/3 Szövetségi kapitány: Papp Gábor

A részletes eredményeket ITT lehet böngészni. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.