UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2020-08-18 18:04

Súlyemelés: csúcsokkal is adóztak Messzi István emlékének

A koronavírus-járvány sem akadályozhatta meg a kecskeméti házigazdákat abban, hogy idén is – a fiatalok remeklésével – megrendezzék a Messzi István-emlékversenyt a város legendás súlyemelőjének tiszteletére. A szöuli olimpián ezüstérmes sportember 29 éve hunyt el autóbalesetben.

A róla elnevezett kecskeméti sportcsarnokban évről évre hagyományosan augusztusban tartják meg a Messzi István-emlékversenyt.  Az idei kereken a huszadik volt, s felettébb kiválóan sikerült, jóllehet a pandémia miatt ezúttal szigorú, versenyzőkre, edzőkre, nézőkre egyaránt vonatkozó előírások közepette, különleges biztonsági szabályok érvénybe léptetésével bonyolították le, a Magyar Súlyemelő Szövetség és a Kecskeméti TE együttműködésében. „Amikor 2001-ben vezetőedző lettem, első feladatomnak tekintettem, hogy Pista tiszteletére versenyt rendezzek, ahol a legjobbak lépnek dobogóra. Nagyon örülök, hogy a hazai versenynaptár egyik meghatározó eseménye lett, amelyen a fiatal versenyzők megismerhetik sportágunk kiemelkedő alakjait” – összegzett honlapunknak Bálint Csaba, okkal állítva: jó hangulatú és magas színvonalú verseny volt az idei, amelyen az utánpótláskorúak különösképpen kitettek magukért.

Mester és tanítványa: Bálint Csaba és a női mezőny abszolút győztese, Árva Cintia Forrás: hiros.hu
Mester és tanítványa: Bálint Csaba és a női mezőny abszolút győztese, Árva Cintia Forrás: hiros.hu
A hírös város Olimpia utcai csarnokában csaknem 30 egyesület 90 sportolója lépett dobogóra, és a húszon inneniek társaságából mindkét nemnél akadtak egészen kimagasló teljesítményt nyújtó emelők.  Jelesül nyolc utánpótláskorú versenyző tudta megjavítani korosztálya és súlycsoportja országos csúcsait. Túl az udvariasságon azért is illendő kezdeni az értékelést az ifjú hölgyekkel, mert a 17 éves Árva Cintia személyében az eredményhirdetéskor nemcsak a honi hátországot megtestesítő versenyzők legjobbját jutalmazhatta meg Dobos Imre, a hazai szövetség elnöke, hanem a viadal abszolút női győztesét is, aki a kortársak mellett a felnőttek mindegyikét is maga mögé utasította. Az ifjúsági olimpiát is megjárt – ráadásul hazai induló, s Bálint Csaba-tanítvány – Árva az abszolút sorrendben úgy végzett az élen, hogy a juniorok 59 kilogrammos kategóriájában szakításban 72, lökésben 93, összetettben 165 kg-ra javította a magyar korosztályos csúcsot. Ugyancsak mindkét fogásnemben, s összetettben is - 58, 71, illetve 129 kilogrammal - országos rekordokat állított fel az oroszlányiak nagy tehetsége, az alig 13 (!) éves Erlich Panka serdülő 55 kg-ban. A 16 esztendős, szintén oroszlányi Szalai Lili, aki az ifik 49 kilós súlycsoportjában lökésben 70, összetettben pedig 115 kilogrammos csúccsal rukkolt elő, azért említendő még külön is, mert a női mezőny abszolút rangsorában Árva Cintia mögött másodikként végzett. A férfiaknál az abszolút sorrend harmadik helyét tudta megszerezni a Békési TE 16 éves talentuma, Fekécs Szilárd.  Az utánpótlás nagy reményekre jogosító képviselője az ifjúságiak 81 kg-os súlycsoportjában szakításban 121, lökésben 150, így összetettben 271 kilogrammal írta át a korosztályos magyar rekordlistát.

Az utánpótláskorúak legjobbjai összetett eredményük szerint (az úgynevezett ROBI pontok alapján): Férfiak: Junior (U20) korcsoport: Nagy Dániel (Kecskeméti TE) 264 kg (280,6754 pont) Ifjúsági (U17) korcsoport: Fekécs Szilárd (Békési TE) 271 kg (331,0599 pont) Serdülő (U15) korcsoport: Stavarsz Ádám (Tatabányai SC)197 kg (164,7822 pont) Nők: Junior: Árva Cintia (Kecskeméti TE) 165 kg (265,3430 pont) Ifjúsági: Szalai Lili (Oroszlányi VSK) 172 kg (232,0432 pont) Serdülő: Erlich Panka (Oroszlányi VSEE) 129 kg (164,7822 pont)

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.