UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-08-22 15:30

Úszás: egy éve rendezték minden idők legjobb junior-világbajnokságát Budapesten

Az első évfordulójához ért a budapesti junior úszó-világbajnokság, amely Zombori Gábor, Berecz Blanka és többiek nagy eredménye mellett a szervezés szempontjából is pazarul sikerült.

A koronavírus-járvány alatt és a jelentős nemzetközi sportesemények hiányában gyakrabban emlékszünk vissza az elmúlt év történéseire. A tavaly augusztusi budapesti junior úszó-világbajnokság mellett azonban akkor sem lehetne szó nélkül elmenni, ha éppen a szokásos nyári eseménydömping közepén lennénk. Az ezúttal is menetrendszerűen érkező magyar sikerek mellett ugyanis szervezésben is világszínvonalúra sikeredett a Duna Arénában rendezett hatnapos viadal. Minden idők legjobb utánpótlás vb-je Sokszor hallani, hogy az úszósport legjobbjai szinte hazajárnak a budapesti eseményekre, annyi jól érzik magukat a magyar fővárosban. Mindez tavaly augusztusban újabb megerősítést nyert, amikor a FINA uruguayi elnöke, Julio Maglione nem csupán az eddigi legjobbnak nevezte a vb-t, de olimpiai szintű versenyként jellemezte a nagyszabású eseményt. A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor pedig így fogalmazott a verseny kapcsán: „Mi is pontosan úgy készültünk erre a viadalra, mint az a nyolcszáz úszó, aki az elmúlt hat napban ebben a nagyszerű medencében versenyzett. Azaz a legjobbunkat akartuk nyújtani, pontosan azért, hogy aztán ők is a legjobbjukat nyújthassák.” Majd hozzátette, hogy a fiatalokat a későbbiekben érett klasszisokként várja vissza Budapest a 2024-es rövid pályás világbajnokságon, illetve a 2027-es felnőtt-világbajnokságon.

Zombori Gábor nyerte a junior-vb egyetlen magyar aranyérmét Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport
Zombori Gábor nyerte a junior-vb egyetlen magyar aranyérmét Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport
Az egyetlen győzelem – szinte a semmiből Az úszásban – sok más sportággal ellentétben – a nevezési idők alapján kilencvenkilenc százalékban már a verseny előtt meg lehet mondani, ki az a néhány versenyző, aki esélyes a győzelemre. A rangsorban a tizenötödik általában nem tartozik közéjük… A junior-vb nyitónapján viszont 400 m gyorson Zombori Gábor felülírta a „szabályt”. A nyolcasról indulva már az előfutamban is legjobb időt, nem mellesleg világbajnoki csúcsot úszott, amit aztán a délutáni programban az ausztrál Thomas Neillel nagyot versenyezve még jobb idővel, na meg aranyéremmel fejelt meg. „Hét másodpercet javítottam az egyéni csúcsomon, ez egészen elképesztő. Most hirtelen nem is tudok mást mondani, csak hogy nem értem, és közben hihetetlenül boldog vagyok” – mondta nem sokkal a futam után a Budafóka akkor nem egészen 17 éves versenyzője, aki nem mellesleg Milák Kristóf és Késely Ajna után a magyar úszósport harmadik egyéni junior-világbajnokává vált. A vb-ről a napokban Zombori is megemlékezett a közösségi oldalán:
1 éve #worldchampionship #youthworldchampionship #August20 #hungary #swim #swimming #hungarianswimmer #magyarock #Budapest Közzétette: Zombori Gábor sportolói oldal – 2020. augusztus 20., csütörtök
  Az arannyal felérő ezüst Berecz Blanka utánpótlásban elért eredménylistájába nem egyszerű belekötni. Aranyérmes lett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, négyszer nyert junior Európa-bajnokságot és győzött még a 2017-es győri EYOF-on is. 2020 nyarán egyetlen még megszerezhető cím hiányzott az aranykollekcióból, az a bizonyos junior-világbajnoki siker.
Berecz Blanka önmagát is legyőzte a Duna Arénában Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Berecz Blanka önmagát is legyőzte a Duna Arénában Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A Kőbánya SC 200 m pillangóspecialistája ismét hozta, amit addig, sőt még többet is. Végre meglett neki az a bizonyos 2:08-cal kezdődő idő, amit nagyon régóta üldözött, és a szokásos nagy hajrával az amerikai Lillie Nordmann mögött a második helyen csapott célba. S akkor valószínűleg ő volt a világ legboldogabb ezüstérmese. „Hihetetlenül sokat dolgoztam ezért az időért – még percekkel a döntő után is örömkönnyekkel küzdő Berecz. – Semmi más nem érdekelt, ez volt a cél, hogy 2:09 alatti idő legyen belőle. Amikor célba érkeztem, nem hittem, hogy sikerült, majd ránéztem a kijelzőre, és valami hihetetlen boldogság fogott el.” Továbbra is a világ élvonalában A magyar válogatott a hetedik helyen zárt az éremtáblázaton a tavalyi vb-n, a pontversenyben pedig az igencsak előkelő hatodik helyen végzett. Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitánnyal így értékelte akkor a látottakat. „A medencében mutatott teljesítmény az edzők, az egyesületek és a mindig mögöttük álló szövetség közös eredménye. Amit én minden versenyen elvárok, a sportemberhez méltó magatartás, most is megvolt, nem kellett senkivel külön leülni, magyarázkodni, hogy mit is jelent ez a dolog. Beérni látszik a sportágfejlesztési program, olyan sportágban tudunk helytállni évről évre, amit a világon mindenhol komolyan űznek. Az előjelekhez képest jóval túlteljesítették a versenyzőink az elvárásokat, és bár az éremtáblán nem sikerült megismételni a két évvel ezelőtti bravúrt, a megszerzett pontok tekintetében alig maradtunk el az indianapolisi szerepléstől. Valamennyi olimpiai versenyszámban érdekelt váltónk a döntőbe jutott, ráadásul mindkét vegyesváltónk ifjúsági csúccsal.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.