UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2020-08-25 13:44

Országúti kerékpár: szerdán két magyar csapattal rajtol a nyíregyházi ifjúsági világkupa

Tizenhárom ország csapatának több mint nyolcvan országúti kerékpárosa áll rajthoz a szerdán Vásárosnaményból rajtoló ifjúsági világkupán.

Szerdán Vásárosnaményból rajtol és pénteken nyíregyházi befutóval ér véget a Visegrad 4 Juniors elnevezésű, háromnapos fiú ifjúsági országúti kerékpáros világkupa-verseny. Az eseményen tizenhárom ország nemzeti, plusz a Debreceni KSI Regional csapatának bringásai vesznek részt, összesen több mint nyolcvan versenyző. Magyarország először rendezhet kerékpáros világkupa-futamot az ifjúsági korosztály számára, és közel száz év után adhat otthont ismét világversenynek a sportág történetében. További érdekesség, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Nations’ Cup ifjúsági világkupa-sorozatának ez az idei egyetlen állomása a koronavírus-járvány miatt törlések mellett.

Forrás: roadbikerider.com
Forrás: roadbikerider.com
Az esemény hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint olyan versenyzőket is köszönthetünk a rajtvonalnál, mint a német kerékpársport egyik legnagyobb ígérete, Moritz Kretschy, az olasz sprinter Lorenzo Ursella, az E3 juniors klasszikus-győztes dán Tobias Lund Andersen vagy éppen a csehek már most szupersztár státuszban lévő ígérete, Mathias Vacek. A magyar válogatott Árvai Kristóf, Mészáros Bence, Sánta Ármin, Szijártó Zétény, Nagy Bendegúz és Mack Márton alkotta hatossal, míg a DKSI Regional a Csenki Csongor, Drijver Bertold, Forró Lajos, Fábián Levente, Marton Balázs és Orosz Bálint összeállítású csapattal indul. „Örömmel fogadtam a hírt, miszerint Magyarország junior világkupa-futamot rendezhet, hisz ilyenre korábban még nem volt példa hazánkban. Kétszer edzőtáboroztunk a válogatottal Dér Zsolt irányítása mellett, ahol remekül összeszokott a csapat, sikerült felépítenünk egy remek vonatot a sprintbefutókra. A célunk egyértelműen az, hogy az összetett dobogójára állhassunk a verseny végén, épp ezért motiváltan várjuk a rajtot” – idézi Mészáros Bencét a visegrad4juniors.hu. „Remélem, hogy mi magyarok tapasztalatot szerezhetünk ebből – mondta Szijártó Zétény. – Személy szerint ez lesz az első komoly nemzetközi világversenyem, így a reális célokról csak az első szakaszt követően beszélhetünk. Az biztos, hogy jól fogunk szerepelni. A tapasztalatszerzés mellett persze az sem másodlagos, hogy képet kaphatunk arról, hogy hol tart most a hazai utánpótlás azokhoz az országokhoz képest, amelyekkel egy mezőnyben tekerünk majd. Minden magyar versenyző számára nagy élmény lesz ez a világkupa.” A verseny egy 95 kilométeres etappal kezdődik Vásárosnamény és Nyíregyháza között. Másnap két félszakaszra kerül sor: délelőtt Nyíregyháza belvárosában négy és fél kilométeres egyenkénti időfutam, míg délután Ibrány környéki 73,2 kilométeres mezőnyszakasz várja a kerekeseket. A zárónapon újra Vásárosnamény és Nyíregyháza között teker majd a karaván, ezúttal 107,3 kilométert megtéve. Az ifjúsági korosztály legjobbjai a három versenynap alatt 280 kilométert tesznek meg. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági