UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-09-01 11:48

Sakk: kitettek magukért a U20-asok az online olimpián

Az online sakkolimpián a legjobb nyolc között záró magyar csapat szövetségi kapitánya, Papp Gábor értékelte a négy U20-as játékos teljesítményét.

Csak dicséret illeti a magyar válogatott U20-as játékosait az online olimpián mutatott teljesítményük után, hiszen nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a csapat a 163 együttes közül a legjobb nyolc között zárja a világeseményt. A 15 perces játékidővel és 5 másodperces lépésenkénti bónuszidővel zajló olimpia fordulóiban minden csapatból két férfi, két női, és egy-egy U20-as leány és fiú játékos játszott összesen hat táblán. Papp Gábor szövetségi kapitány válogatottjában Demeter Dorina, Gaál Zsóka, Kozák Ádám és Persányi Barnabás képviselte a fiatalokat. A nőket (Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Gara Tícia, Gara Anita) és a férfiakat (Gledura Benjamin, Erdős Viktor, Bánusz Tamás, Balog Imre) kiegészítő ifisták közül is kiemelkedett a 18 éves nagymester, Kozák Ádám, aki a Top Divízióban brillírozott, a nyolcaddöntőben kétszer is nyert a németekkel szemben, majd a későbbi bajnok oroszok elleni negyeddöntőben sem engedte ellenfelének, hogy legyőzze, kétszer remizett.

Kozák Ádám biztos pontja volt a magyar csapatnak Fotó: Niki Riga
Kozák Ádám biztos pontja volt a magyar csapatnak Fotó: Niki Riga
„A csapat jól teljesített, egységként is kiválóan működött – értékelt Papp Gábor. – Ádámban nagyon bíztunk, és gyakorlatilag meg is felelt a vele kapcsolatos elvárásainknak. Majdnem az összes partit ő játszotta. Ebben az is közrejátszott, hogy Barnabás közben másik versenyen is részt vett, így Ádám pihentetésére sem volt lehetőség. A Top Divízióban kilencből hat és fél pontot hozott, a német fiatal ellen kétszer nyert, az oroszok ellen kiváló játékos ellen remizett. Megmutatta, hogy ezen a táblán valóban ő volt a legjobb.” A kapitány az olimpia előtt úgy fogalmazott, a csapat egyik legsebezhetőbb pontja az U20-as lányok lehetnek. Erre azonban alaposan rácáfolt a 13 éves Gaál Zsóka és a 2005-ös születésű Demeter Dorina. „A lányok szereplése kellemes meglepetés, teljesen elégedett vagyok. Nagyon fiatalok még az U20-as mezőnyben, rengeteg erős játékos között kellett helytállniuk, de mindketten alaposan felkészültek a meccsekre. Örülök, hogy komolyan vették a rangadókat és bizonyítani akartak. Fontos mérkőzéseket nyertek, mint például Zsóka az ukránok ellen. Dorina az egyenes kiesésben ért el értékes döntetlent. Sőt, az oroszok ellen Zsókának volt is esélye a bravúrra, hiszen szakmailag nézve nyert állása volt a kétszeres korosztályos világbajnok Szuvalovával szemben. Persze, ezeket nem könnyű megoldani ilyen kevés idővel. Összességében szépen játszottak, remélem, ez lehet az irány és a motiváció, hogy bekerüljenek a női válogatottba.” Az olimpiának végül két győztese lett. A vasárnapi döntőben Oroszország ugyan legyőzte Indiát, de az indiaiaknak az ifimeccsek közben megszakadt az internetkapcsolatuk, ezért a fair play jegyében, ők is aranyérmet kaptak. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.