UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2020-09-02 18:10

Országúti kerékpár: a 22 éves Valter Attila mindent vitt a Tour de Hongrie-n

Tizenöt éve nem látott sikert ünnepelhettek a szurkolók a Tour de Hongrie-n. A magyar országúti kerékpáros körverseny kékestetői hegyi befutóján Valter Attila (22) állva hagyta a mezőnyt, ahogy a nagykönyvben meg van írva, ezzel az összetettet, a hegyi pontversenyt és a magyarok versenyét is megnyerte.

Minden jó, ha jó a vége – tartja a mondás, és az országúti kerékpárosok magyarországi körversenye, a Tour de Hongrie nem is alakulhatott volna szebben, elvégre a végén a 22 éves Valter Attila személyében hazai versenyző állhatott fel a dobogó tetejére.

Valter Attila (22) pályafutása legnagyobb sikerét aratta a Tor de Hongrie megnyerésével Forrás: Vanik Zoltán/tdh.hu
Valter Attila (22) pályafutása legnagyobb sikerét aratta a Tor de Hongrie megnyerésével Forrás: Vanik Zoltán/tdh.hu
A szerdai királyetap utolsó három kilométerére az idei Tour de Hongrie legmagasabban jegyzett bringása, a cseh körverseny győztese,  az ausztrál Damien Howson eltekert az élcsoporttól. A kilenc fős üldözőcsoportban viszont ott volt a lengyel CCC Team tavaly harmadikként záró magyar sportolója is, aki 800 méterrel a cél előtt támadott: előbb befogta riválisát, majd magabiztos előnnyel megnyerte a szakaszt és ezzel az összetettet is. „Az egész csapatom zseniális volt ezen a versenyen, az előző három nap szakaszgyőzelmeihez ugyan nem sokat tettem hozzá, csak egy-egy kulacsot. Ma nagyon jó lábaim voltak, a támadásig egészen könnyedén tudtam jönni, de vitt a motiváció, annyi embertől hallottam, hogy hajrá Attila, így nem lehetett elveszíteni. Nagyon köszönöm mindenkinek, hajrá magyarok!” – mondta a célban Valter, aki pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el. Lengyel Tamás 2005-ös első helye óta, tizenöt év szünet után ünnepelhettünk újra magyar győztest a hazai körversenyen. Az összetett verseny második helyén a Trek-Segafredo junior-világbajnoka, az amerikai Quinn Simmons, a harmadikon pedig az ausztrál Damien Howson (Mitchelton-Scott) végzett.

41. TOUR DE HONGRIE 5. szakasz, Miskolc–Gyöngyös-Kékestető (188 km) 1. Valter Attila (magyar, CCC Team) 4:35:15 2. Quinn Simmons (amerikai, Trek-Segafredo) 10 mp hátrány 3. Damien Howson (ausztrál, Mitchelton-Scott) 12 mp h. 4. Matteo Badilatti (olasz, Israel Start-Up Nation) 15 mp h. 5. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) 17 mp h. 6. Janez Brajkovic (szlovén, Adria-Mobil) azonos idővel 24. Dina Márton (magyar, Kometa-Xstra) 1:46 p h. 28. Filutás Viktor (magyar, Giotti Victoria-Savini Due) 2:57 p h. Az összetett végeredmény 1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Valter Attila (magyar, CCC Team) 18:45:55 2. Quinn Simmons (amerikai, Trek-Segafredo) 12 mp h. 3. Damien Howson (ausztrál, Mitchelton-Scott) 16 mp h. 4. Matteo Badilatti (olasz, Israel Start-Up Nation) 25 mp h. 5. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) 26 mp h. 6. Janez Brajkovic (szlovén, Adria-Mobil) 27 mp h. 21. Dina Márton (magyar, Kometa-Xstra) 1:51 p h. 28. Filutás Viktor (magyar, Giotti Victoria-Savini Due) 4:05 p h.

További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.