UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-09-03 16:39

Kosárlabda: sokat dolgoznak Sopronban, hogy megfeleljenek az új minősítésnek

A Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai igazgatóját, Czukorné Hollós Annát kérdeztük arról is, milyen mértékben változott a kosárlabdaklub nevelőfilozófiája, miután államilag elismert akadémiává vált.

Januárban új fejezet kezdődött a Soproni Darazsak Sportakadémia életében, hiszen a kosárlabda-nevelőműhely államilag elismertté vált. Ezzel együtt új rendszerben kezdődött el a program. Azaz, kezdődött volna, ha nem jön a koronavírus-járvány, amely ellehetetlenítette a terveket.

Nem tétlenkednek Czukorné Hollós Annáék Forrás: sopronidarazsak.com
Nem tétlenkednek Czukorné Hollós Annáék Forrás: sopronidarazsak.com
„Áprilisban és májusban a szakmai munka általában mindig eltér a megszokottól, hiszen ez idő tájt rendezik az utánpótlás országos bajnoki döntőket; nyilván ilyenkor az eredményesség valamivel nagyobb prioritást élvez a képzésnél – kezdi a szakmai igazgató, Czukorné Hollós Anna. – A finálék ezúttal elmaradtak, így a fejlődést tűztük ki feladatként. A Barcelona akadémiájának van egyetemi együttműködése is, amely keretében négyhónapos online továbbképzéseken lehet részt venni − ezekre öt szakemberünk iratkozott be: a dietetikusunk, az erőnléti edzőnk, két fizioterapeutánk és egy kosárlabdaedzőnk. Természetesen, amint elvégezték, minden információt átadnak a stáb többi tagjának. Büszkék vagyunk arra is, hogy hét trénerünk jelen volt a litván kezdeményezésű ötnapos online továbbképzésen, amelyen tizenhárom előadást hallgattak meg − mindahány az utánpótlás-nevelésre összpontosít. Előreléptünk abban is, hogy az eddig csak írásban elérhető szakmai anyagainkat elkészítettük videó formájában; ezeket feltöltöttük a belső rendszerünkbe.” Az utóbbi hónapokban még több egyéni képzésre, gyógytornára volt lehetőségük a soproni kosarasoknak. A dietetikai oktátás is zajlik, csakúgy, mint a sportmenza. Mindemellett tudományos kutatást is végeznek, amely eredményeként elindulhatott az úgynevezett fejlődéskövető-rendszer. „Megjelöltük azt az öt paramétert, amelyet szerintünk folyamatosan ellenőrizni kell – ezek a végén összeérnek, és sportágspecifikus egész képet alkotnak.  A mérőszámok alapján tudjuk irányítani a játékosok felkészülését, korrigálni a hiányosságaikat. A szövetség és a klubok egyre nyitottabbak a módszer felé; egyértelműnek tartjuk, hogy sportakadémiaként az újítást nem sajátítjuk ki magunknak, hiszen mindenkinek, a magyar kosárlabdasportnak az érdeke, hogy ne csak mi profitáljunk belőle. Aki szeretné, használhatja.” A szakember arra is kitért, szeretné, ha hagyományossá válna az ezen a nyáron megrendezett, Fegyverneky Zsófia és Honti Kata nevét viselő, az ő és az egyesület trénereinek közreműködésével szervezett tábor. Az akadémiára egyébként új edzők és kosarasok egyaránt érkeztek. „Az olasz leány utánpótlás-válogatottakban korábban tevékenykedő Giustino Altobelli mellett Bencze Tamás is a darazsak szakmai stábját erősíti a folytatásban. Utóbbi a zalaegerszegi kiválasztóközpont vezetője. Érkeztek továbbá erőnléti edzők, gyógytornászok, gyúró és dietetikus is a klubba. Tizenkét új kosaras is csatlakozott hozzánk. Államilag elismert akadémiaként az is a feladatunk, hogy a rendszerünkbe integráljuk az ország legtehetségesebb lányait; legfőképpen a körzetünkből, Nyugat-Dunántúlról. Rengeteget dolgoztunk azért, hogy megfeleljünk a minősítésünknek, és reméljük, a hamarosan rajtoló évadban ez a teljesítményünkön is meglátszódik.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.