UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-09-08 13:11

Kardvívás: Rabb Krisztián junior-világbajnok lenne jövőre

„Utolsóéves juniorként már a felnőttek között is bizonyítanék. A nagyok országos bajnokságát elvileg megrendezik még az idén; tavaly bronzérmet szereztem, ha ezt az eredményt nem is érem el, azt érzem, sokat fejlődött a vívásom” − mondja a Vasas ifjúsági olimpiai bajnok kardvívója, Rabb Krisztián.

„Jó formában vágtunk neki az erőpróbának, és ennek meg is lett az eredménye, természetesen elégedett vagyok a történtekkel, hiszen csapatban junior Európa-bajnokként, egyéniben Eb-bronzérmesként térhettem haza Porecből. Külön öröm volt azt tapasztalni, hogy ez eddig, a juniorkorosztályban töltött éveim közül most volt a legnagyobb az összhang közöttünk a srácokkal, végig egymásért küzdöttünk. A koronavírus-járvány azonban nem hagyta, hogy folytassuk a remeklést: az április elejére tervezett Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot ugyanis elhalasztották. Abban bízom, hogy ősszel bepótolják a viadalt” − nyilatkozta honlapunknak az ifjúsági olimpiai bajnok kardvívó, a 19 éves Rabb Krisztián június elején.

Rabb Krisztián (balról) jövőre junior-világbajnok lenne Forrás: hunfencing.hu
Rabb Krisztián (balról) jövőre junior-világbajnok lenne Forrás: hunfencing.hu
Nem sokkal később, július közepén kiderült, törlik a várva várt erőpróbát. „Sokáig reménykedtünk abban, hogy megtartják, de sejteni lehetett, hogy erre végül nem kerül sor. Azt már korbábban tudtuk, junior-világkupaversenyeket nem rendeznek az ősszel, ebből arra következtettem, hogy a vébére sincs sok esély. Persze, rosszul esik, hogy nem mutathattuk meg ott is, mire vagyunk képesek, de a társaság összes tagja junior marad a következő évadban is, szóval nem aggódunk, egy évvel több rutinnal küzdhetünk majd az aranyéremért” − magyarázza Rabb. Nemrégiben kiderült, koronavírussal fertőzött fiatal is dolgozott Krisztián klubjában, a Vasas vívószakosztályának termében, így a létesítményt pár napra lezárták, fertőtlenítették, és múlt hét kedden indulhatott újra a munka. „Tatán voltam edzőtáborban, szóval engem nem érintett a helyzet. Most visszaállt az első hullám utáni menetrend, szigorú beosztások szerint zajlanak a foglalkozások, a csoportok egymástól elkülönítve dolgozhatnak. Szerencsére tudok pluszban tréningezni, egyénileg is bejárhatok a terembe.” Számtalan sportoló tapasztalja magán, hogy rövidtávú célok híján az edzéseket sem tudják ugyanazzal az elánnal végezni, mint korábban. „Épp az ellenkezőjével találkozom: a versenyek hiánya miatt felgyülemlett bennem a motiváció. Sokkal többet gondolkodom nagyobb távlatokban. Letisztult bennem például az is, hogy jövőre, utolsóéves juniorként már a felnőttek között is bizonyítanék. A nagyok országos bajnokságát elvileg megrendezik még az idén; tavaly bronzérmet szereztem, ha ezt az eredményt nem is érem el, azt érzem, sokat fejlődött a vívásom. Tudom, még utánpótláskorú vagyok, szóval jövőre be szeretném pótolni azt a világbajnokságon, amit most terveztem: a dobogó tetejére állnék!” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.