UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2020-09-16 15:58

Kajak-kenu: az egész éves felkészülés megkoronázására készülnek a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén

Csütörtöktől vasárnapig Szegeden rendezik az év legnagyobb nemzetközi viadalát, az ORV-t; a várakozásokról Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitányt kérdeztük.

Minden idők legnagyobb létszámú csapatával, több mint száz fővel áll rajthoz a magyar válogatott a csütörtökön kezdődő kajak-kenu Olimpiai Reménységek Versenyén. Az MKKSZ (Magyar Kajak-kenu Szövetség) tájékoztatása szerint viadalra a koronavírus-járvány okozta válságos helyzet dacára is huszonhárom országból érkeznek versenyzők, hogy négy korosztályban mérjék össze az erejüket. Az idén ugyanis – az elmaradt korosztályos világ- és Európa-bajnokság miatt – az utolsó éves ifjúságiaknak is lehetőséget kívántak biztosítani a szervezők, így valóban igazi gigaversenyre készülődnek a szegedi Maty-éren. A rajt előtt honlapunk megkereste az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitányát, Makrai Csabát, aki elmondta, hogy a viadalt megelőző tesztek során nyolc-tíz pozitív eredmény született (a fertőzött versenyzők értelemszerűen kikerültek a keretből), a többiek viszont továbbra is zavartalanul, teljes erőbedobással készülhetnek az év legfontosabb versenyévé „előléptetett” ORV-re.

Zupkó Vanda és Szellák Szabina is nagy esélyes az ORV-n Forrás: MKKSZ
Zupkó Vanda és Szellák Szabina is nagy esélyes az ORV-n Forrás: MKKSZ
„Nagyon komoly előkészületeteket és szervezőmunkát igényelt az egész verseny, a vírusra vonatkozó szabályokat mindvégig figyelembe kellett venni. A sportágat viszont ilyen körülmények között is működtetni kell, és a sok résztvevő ország a bizonyíték rá, hogy nem vagyunk egyedül a véleményünkkel. Mindenkitől nagyon pozitív hozzáállásra van szükség, és itt jegyzem meg: minden dicséretet megérdemelnek a versenyzőink és az edzőink, akik egész évben a sok bizonytalanság ellenére ugyanolyan motiváltan és odaadóan készültek, remélem, csütörtöktől meglesz a munkájuk gyümölcse.” A tavalyi szlovákiai viadalt kis-világbajnokságként aposztrofálta Makrai, s bár az idén, Szegeden érthető okokból kevesebben lesznek, a verseny jelentősége talán mégis nagyobb, mint valaha. „Egyfajta hiánypótló szerepet is felvesz az idei verseny, a megkoronázása lehet a fiataljaink egész évben végzett kemény munkájának. Mert elsősorban lelkileg nagyon nehéz időszakon vannak túl, még ha a felkészülésükön ez nem is látszott. Tesztversenyekkel próbáltuk fenntartani a motivációt, amennyire láttam, ez sikerült is. Az utolsó éves ifiknek viszont valamilyen szinten kárba veszett az utánpótlásban végzett munkája azzal, hogy az idén nem rendeztek világ- és Európa-bajnokságot. Reméljük, valamennyire vigasztalódnak az ORV-n elért sikerekkel.” A magyar indulók listája elérhető ITT Mindenre odafigyelnek Természetesen szigorú szabályokat hoztak meg a szervezők a versenyen, a jelenlegi helyzetben minimalizálni akarják a fertőzéssel kapcsolatos kockázatokat.
Schmidt Gáborék szigorú szabályokat hoztak a versenyre Forrás: MKKSZ
Schmidt Gáborék szigorú szabályokat hoztak a versenyre Forrás: MKKSZ
„A résztvevő nemzetek sportági szövetségeit az elmúlt hetekben folyamatosan tájékoztattuk a Magyarországra való belépés feltételeiről – nyilatkozta a szövetség honlapjának Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. –  Állandó kapcsolatban állunk a Külügyminisztériummal, és az Országos Rendőr Főkapitánysággal (ORFK), csak azok a csapatok utazhatnak be országba, és léphetnek a pálya területére, amelyeknek minden tagja rendelkezik egészen friss, negatív PCR-teszttel.”  De nemcsak a külföldi résztvevőkre vonatkozik a szigor. Az MKKSZ a magyar csapat több mint 120 tagját is teszteli, a pályán pedig szigorú biztonsági protokollt vezettek be a szervezők. „Rengeteg kézfertőtlenítő állomást helyeztünk el a létesítményben, a zárt területeken kötelezővé tettük a maszkviselést, az eredményhirdetések alatt tiltjuk a kézfogást, és általában ügyelünk a megfelelő távolságtartásra is. Ennek megfelelően nézőket ezen az eseményen nem fogadunk, de a csütörtöki első döntőktől, egészen a vasárnap délutáni futamokig élő internetes közvetítést láthatnak azok, akik a verseny oldalára kattintanak.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.