UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2020-10-01 19:36

Strandröplabda: „Már nem vagyunk lemaradva Európától”

A strandröplabdázók három korosztályos Európa-bajnoksága után Buday Balázs szövetségi kapitány segítségével vontuk le a tanulságokat.

Ha azt vesszük alapul, hogy Vasvári Eszter és húga, Zsófi a hazai strandröplabdázás történetének legnagyobb sikerét érte el a csehországi U20-as Európa-bajnokságon szerzett ötödik helyével, már nem lehetünk elégedetlenek a magyar fiatalok összteljesítményével az elmúlt hetek korosztályos kontinenstornáin. Az elsőként Brnóban rendezett U20-as, majd az Izmirben lebonyolított U18-as és U22-es Eb-n hét magyar páros vett részt. Az U20-as viadalon Vasváriék mellett Stréli Bence és Mikuláss Koch Marcell a 24 között, az U18-ason a Vaida Betávál felnőtt magyar bajnok Vecsey Fanni és Gubik Hanna a 16 között, Udvarhelyi Márton és Dóczi Domonkos megint csak a 24 között búcsúzott, míg az U22-es tornán Oláh Botond és Ghazal Jamil számára a csoport, Divényi Zita és Réthelyi Zsófia kettősének a szintén a legjobb 24 jelentette a végállomást, bár ők háromcsapatos csoportba kerültek, így nyeretlenül is továbbjutottak az első körön. A legidősebb korosztályban a kétszeres felnőttbajnok Hajós Artúr, Stréli Bence pároshoz fűződött a legnagyobb a remény, a fiúk hatalmasat küzdöttek, de végül nem jutottak be a legjobb nyolc közé. Hogy mennyire lehet sikerként elkönyvelni a szereplést, beszélhetünk-e hiányérzetről, egyáltalán hol tartanak a magyar utánpótláskorúak az európai elithez képest, arról a válogatott javát adó Strandröplabdázásért SE elnökét, egyben a szövetségi kapitányt, Buday Balázs kérdeztük.

A Vasvári testvérek remekeltek az U20-as Eb-n Forrás: CEV
A Vasvári testvérek remekeltek az U20-as Eb-n Forrás: CEV
„A mentális dolgokban tapasztalható a legnagyobb hiányosságunk – kezdi értékelését a szövetség szakmai referensi posztját is betöltő tréner. – Valószínű, be kell majd vonnunk minden korosztályba sportpszichológust, coachot, mert ezeken a területeken szemmel láthatóak a különbségek. Más országok csapatai kiegyensúlyozottabb teljesítményt tudnak nyújtani, nincsenek akkora hullámvölgyeik, mint nekünk. Bár ez nem mindenkire vonatkozik egységesen, hiszen ellenpéldáink is vannak: a Vasvári testvárpár nem egyszer több szettlabdáról állt fel. Pozitívum, hogy már nem játszanak, ütnek le minket a pályáról, mint pár évvel ezelőtt. Létesítmények tekintetében, és a játékosok mennyiségét figyelve még természetesen tudunk hova épülni, de a meglévő gyerekeinkkel folyamatosan jó munkát végezhetünk, így a korábban tapasztalt technikai és fizikai lemaradásunk elkopott.” A szakember megjegyezte, az már tavaly is látszódott, hogy U18-ban nagyon erős női generációnk van. Akkor Vasvári Zsófi és Vecsey Fanni nyolc közé jutott az Eb-n, idén különböző okokból nem együtt indultak ebben a korosztályban, de most is sokra hivatott párossal léptünk fel. Udvarhelyi Márton és Dóczi Domonkos duójáról elmondta, mindketten három éve kezdtek strandröplabdázni, előtte semmilyen alapjuk nem volt, azok közé az ígéretes fiatalok közé tartoznak, akik kicsit később érnek. Hogy az U20-as Eb-n Vasváriék ilyen jól teljesítettek, az az erőnlétüknek is köszönhető volt, az ötödik helyért vívott találkozón döntő volt a fizikális felkészültségük, míg Mikuláss Koch Marcell és Stréli Bence játékán az összeszokottság hiánya látszott. Az U22-es Eb-n Eszter egyetemi elfoglaltságai miatt nem a Vasvári testvérek indultak, de Buday Balázs szerint örülhetünk, hogy a tavalyi U22-es női bajnok páros is szerzett nemzetközi versenytapasztalatot.
Hajós és Stréli a 9. helyen végzett az U22-es Eb-n Forrás: Sportmarketing Ügynökség
Hajós és Stréli a 9. helyen végzett az U22-es Eb-n Forrás: Sportmarketing Ügynökség
„Az U22 más kávéház, de a jobb párosokkal szemben is láttam, hogy nem járunk eget rengetően messze tőlük. Ott az első nyolcba bejutni, nagyon komoly küldetés. Hajósnak és Strélinek három évvel ezelőtt az U18-asok között még látványos lemaradása volt a súlypontemelkedésben, az ütőerőben, az ugrások ütemezésében. De akkor is ambiciózusak voltak, és amikor egy olasz válogatott lenézte őket, akkor elkapták az irhájukat. Ha ma már győzelmet aratnak, az nem a lenézésnek köszönhető, hanem a valós szakmai tudásnak és az erőnlétnek. Persze, a felnőttkorosztályba lépés előtt még mindent jelentősen kell fejleszteni, de már nem vagyunk lemaradva a nyolcba jutott párosokhoz képest sem.” A szerepléshez hozzátartozik, Artúrra térdműtét vár, hónapok óta nem képes teljes értékű edzésmunkát végezni, és Izmirben is hátráltatta a fájdalom, de ez a tény az Eb-n sem került szóba gyakran, mert a fiúk mindig igyekeznek abból főzni, amijük van. Csupán meg kell említsük, ők sem a legjobb állapotukban utaztak ki az Eb-re. A páros tehát erősödik, de ugyanez elmondható a vetélytársakról is. „A sportágból adódik, hogy két ember bármikor előhalászható, és lehet őket menedzselni, tanítani. Nem véletlen, hogy például az északi országok vagy a kisebb nációk, amelyek teremröplabdában soha nem fognak tudni összerakni  komoly bajnokságot, és maguknál tartani a kinevelt éljátékosaikat – mert elszippantja egy nagyobb, tehetősebb liga – azok elengedik ezt a dolgot, és azt mondják: strandröplabda. Itt két embert kell találni, nem húszat. Ez reálisabb olimpiára való kijutási eséllyel kecsegtet, mint a teremröplabda.” További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.