UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-10-02 15:49

Tőrvívás: világklasszisokat, olimpikonokat szeretnének nevelni Halásztelken

Három arany-, négy ezüst- és két bronzérmet szereztek a Halásztelki BSE sportolói a serdülő, a gyermek és az újonc tőrvívó országos bajnokságon; a vezetőedzővel, Gombola Andrással beszélgettünk többek között a sikerek titkairól.

Hosszas, több mint féléves kényszerpihenő után szeptember 12-én, szombaton indult újra a vívóélet idehaza a legkisebbek országos bajnokságaival. Azóta kilenc versenyt rendezett a szövetség, három tőrvívó ob-t. A Halásztelki BSE fiataljai ezeken remekeltek. Gombola András vezetőedző tanítványai tizenkét versenyszámban három arany-, négy ezüst- és két bronzérmet szereztek a serdülő, a gyermek és az újonc kategóriában, összesen tehát kilenc medál lett az övék.

A serdülő országos bajnokságon aranyérmes leánycsapat a mesterrel, Gombola Andrással
A serdülő országos bajnokságon aranyérmes leánycsapat a mesterrel, Gombola Andrással
„Tizenöt fiatalunk jutott a legjobb nyolc közé, így összességében nagyon elégedett vagyok a történtekkel. Persze bármi történjék, az emberben mindig marad némi hiányérzet, így van ez most is. A Törekvés SE mellett két vidéki klub, a szegediek és mi szerepeltünk kiemelkedően. Ezt különösen jó látni: fel tudjuk venni a kesztyűt a fővárosiakkal szemben. Nemrégiben új edzőnk lett Szilassy Bence személyében, aki rengeteget segít: ő is nagyon motivált, és ez a sportolókra is átragad. Dinamikusak, maximalisták és odaadóak vagyunk, kemény áldozatokat hozunk azért, hogy a lehető legjobb felkészítésben részesítsük a gyerekeket” − foglalja össze sikerességük okát Gombola András. A negyvenfős halásztelki utánpótlásbázis néhány hónap alatt több mint hetvenre duzzadt, ehhez a létszámhoz viszont már nem elég a nagyon kicsi, hatszor tizenöt méteres terem a Bocskai István Református Oktatási Központban. „Sínen van az ügy, az iskolával közösen beadtuk a pályázatot, a hely biztosítva van tehát. A szövetségtől hivatalosan kaptunk ötvenmillió forint támogatást a projekt megvalósításához. Jelenleg az építési engedélyre várunk, ha minden jól megy, a karácsonyt már az új bázisunkban ünnepelhetjük, amely tizenötször harminc méteres, tíz pást kapacitású lesz. Ennek köszönhetően, jó esetben akár százhúsz gyerekkel is foglalkozhatnánk. Nem tervezem, hogy új edzőket veszünk fel, még akkor sem, ha elképesztően sok a munkánk. Ráadásul vannak olyan fiataljaink, akik nagyon ügyesen, lelkesen és gyermekcentrikusan foglalkoznak a legkisebbekkel. Az ő segítségükkel kiválóan elvagyunk.” Az utánpótlás-válogatottkeretben öt halásztelki fiatal van jelenleg, de Gombola szerint ez a szám néhány éven belül rohamosan megnőhet. „Van még kilenc-tíz olyan lányunk és négy fiunk, aki hamarosan nemzetközi versenyeken is képviselhetné a magyar színeket. Bízom benne, hogy rengetegen jutnak el a válogatottságig, sőt olyan utánpótlás Európa-bajnokságot is el tudok képzelni, amelyen egy korosztályban mondjuk három halásztelki és egy törekvéses sportoló van. Hiszek a tanítványaimban. Vannak hosszútávú reményeim is: világklasszisokat, olimpikonokat szeretnénk nevelni.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.