UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-10-03 08:38

Kosárlabda: Nagykanizsán az is cél, hogy minél több válogatottat neveljenek

A Kanizsai Vadmacskák SE kosárlabdacsapatainak szakmai vezetőjével, Gábor Erzsébettel beszélgettünk arról, mire lehetnek képesek a fiatalok a szeptemberben rajtolt utánpótlás-bajnokságokban, és az is kiderült, hogy a jelenlegi háromnál is több válogatottat szeretnének nevelni.

Nagykanizsán különösen nem örültek a kosárlabda-bajnokságok koronavírus-járvány miatti idő előtti lefújásának, hiszen hosszú idő után éremesélyes csapatuk volt: a Kanizsai Vadmacskák SE leány kadétegyüttese az egész szezonban jól szerepelt, a nála jóval nagyobb együtteseket legyőzve bejutott az országos bajnoki nyolcas döntőbe, amelyen aztán a többiekhez hasonlóan nem vehetett részt.

A Kanizsai Vadmacskák kadétcsapatának nem jött jól a bajnokság törlése Forrás: zaol.hu
A Kanizsai Vadmacskák kadétcsapatának nem jött jól a bajnokság törlése Forrás: zaol.hu
A lányok azóta kinőtték az U16-os mezőnyt, s immár a juniorok között bizonyítanak – persze nagyon fiatal egységet alkotva. A Baján rendezett selejtezőtornán az elsőszámú országos főtáblára jutás volt a cél, ám ehhez meg kellett volna nyerniük a kvartettjüket. A hazai Bajai NKK-tól vereséget szenvedtek, így erről lemondhattak. A selejtező második körében az országos bajnoki főtábla II.-re kvalifikálhatják magukat vasárnap, de ez sem lesz egyszerű: az MTK Budapesttel és a Kiss Lenke KA B csapatával kell megküzdeniük. „A bajaiak extrán játszottak ellenünk, mi pedig ahogy megérkeztünk, szinte rögvest mentünk fel a pályára. Nem kell szomorkodni, megyünk tovább. Reméljük, Budapesten javítunk” – nyilatkozza a Zala megyei klub szakmai vezetője, Gábor Erzsébet. Ami a kadétokat illeti: hasonló cipőben járnak, mint a juniorok: másodikak lettek a Zalakarosban rendezett selejtezőn. A serdülők először most szombaton, Baján bizonyíthatnak. Velük szemben nagy reményei vannak a mesternek. „Kifejezetten jó generáció, testalkatban kiemelkedőek. Azt hiszem, a 2003-asok után ők lesznek a következő jó korosztályunk, de sokat kell foglalkozni velük. Jó csapat lehet, de elsőévesekből áll. A következő kiírásban a legnagyobb reményeket mégis az U18-asokhoz fűzöm: szerintem akár az országos bajnoki nyolcas döntőig is eljuthatnak. Ők egyaránt játszanak a felnőtt másodosztályban, és ez rengeteget számít. Az is biztató, hogy augusztus elején Győrött megnyertük az U18-as Fűzy Ákos-emléktornát, amelyen a Széchenyi KA-t és az NKA Pécs alakulatát egyaránt legyőztük.” Nagykanizsán új beruházás kivitelezése zajlik: épül a multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok, amely nagy segítség lehet a kosarasoknak is. „Szeretnénk, ha NB I/A csoportos csapat alakulna a városban, így remélhetőleg folyamatosan használhatnánk a létesítményt. Úgy számolok, hogy ezt a célt akár két-három éven belül is elérhetjük.” Mindent összevetve, valóban úgy fest, hogy ügyes lányok nőhetnek fel Nagykanizsán. Baa Dominika, Szórád Anna és Trifán Zsófia egyaránt szerepelt korosztályos válogatottak nyári felkészülésén, és az ígéret szerint még Zsámár Panna képességeit is felmérik a vezetőedzők. Büszkék vagyunk, hogy ilyen szép számmal képviselnek minket, de a cél persze az, hogy ezt a számot tovább növeljük.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.