UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-10-08 12:04

Meg kell tanulnia, hogy már nem lesz mindig első

A hódmezővásárhelyi edzőtáborban a decemberi felnőtt országos bajnokságra készül a Kőbánya SC 18 éves, Mol Alapítvány által támogatott úszója, Berecz Blanka, akinek most már a 200 m pillangó bivalyerős hazai felnőttmezőnyében kell helyt állnia.

Az utánpótlásban szinte mindent megnyert a Kőbánya SC most már 18 éves úszóígérete, Berecz Blanka: ifjúsági olimpiai bajnoknak, junior-világbajnoki ezüstérmesnek, négyszeres junior Európa-bajnoknak és EYOF-győztesnek mondhatja magát. Január óta azonban már a felnőttmezőnybe tartozik, igaz, nem volt sok verseny, amin lemérhette volna, hol tart a hazai klasszis „kétszáz pillések” között. A karanténidőszakban bár végezte az edzéseket, versenyek híján más dolgok is előtérbe kerültek: jobban tudott fókuszálni a tanulásra (jövő májusban érettségizik), valamint megszerezte jogosítványt is. Decemberben viszont következik felnőtt ob, ami számára is az év legfontosabb versenye lesz, erre klubjával jelenleg is a hódmezővásárhelyi edzőtáborban készül.

Berecz Blanka megtanulna a harmadik-negyedik helyért is küzdeni Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Berecz Blanka megtanulna a harmadik-negyedik helyért is küzdeni Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
„Nem kezdtem jó formában ezt az időszakot, volt egy kisebb megfázós időszakom, de most már minden jól megy. Újra alapozunk, hét-nyolc kilométereket úszunk. Eddig az évben a motiváció nyilván nem volt olyan, mint korábban, rajtam a nyári, margitszigeti verseny sem dobott hatalmasat. Számomra is fontos, hogy az edzéseknek legyen célja, és lássam magam előtt a következő feladatot. Így most már sokkal könnyebben felpörgök akár egy edzésre is.” Elmondta, edzőivel Turi Györggyel, Güttler Károllyal és Krajnyák Györggyel rámentek a láberősítő gyakorlatokra, valamint a továbbra is hiányosságának számító rajtra és fordulókra. Erre szüksége is lesz, hiszen a hazai felnőttmezőnyben olyan riválisokkal kell megküzdenie, mint Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna vagy éppen Szilágyi Liliána. „Nehéz dolgom lesz, nagyon kell majd akarni, jobban, mint eddig. Az edzéseken és a versenyeken is úgy kell odaállnom, hogy most már nem én leszek az egyértelmű esélyes, mint az ifi korosztályban. Meg kell majd tanulni, hogy már nem leszek mindig első. És azt is, hogy a harmadik vagy negyedik helyért is lehet küzdeni és annak is tudni kell örülni. Tehát mentálisan sokat kell előrelépnem, hogy feldolgozzam ezt a váltást.” A 18 éves úszónak jelentős segítséget nyújt a felkészülésében a Mol Alapítvány támogatása is, amelyet felszerelésekre költött, többek között fürdőruhára, úszószemüveget, uszodai békatalpat vásárolt belőle. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.