UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-10-09 08:56

Kosárlabda: Kovács Adrián célja, hogy minél hamarabb visszajusson az A divízióba az U20-as fiúkkal

A felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitányát, Ivkovics Sztojant a DEAC élvonalban szereplő kosárlabdacsapatának mestere, Kovács Adrián váltotta az U20-as nemzeti együttes élén.

A kosárlabda-szövetség elnöksége online ülésen döntött az utánpótlás-válogatottak vezetőedzői posztjairól. A női szakágban nem változik a mesterek személye: az U20-asokat továbbra is Gáspár Dávid, az U18-asokat Völgyi Péter, az U16-osokat pedig Mészárosné Kovács Andrea irányítja. Az U16-os fiúcsapatot Berényi Sándor, míg az U18-ast Pethő Ákos vezeti. A férfi U20-as nemzeti együttes kispadjára viszont már nem a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan ülhet le, hanem a DEAC NB I-es alakulatának vezetőedzője, Kovács Adrián. A mindössze 27 éves tréner megtisztelőnek tartja a kinevezést.

Kovács Adrián lett az U20-as férfiválogatott vezetőedzője Forrás: deac.hu
Kovács Adrián lett az U20-as férfiválogatott vezetőedzője Forrás: deac.hu
„Nagyon örülök a lehetőségnek, ugyanakkor tudom, hogy hatalmas felelősséggel jár. Eleinte mély érzések kavarogtak bennem, hiszen az álmom vált valóra, kicsit később viszont már teljes egészében a feladatra összpontosítottam. Megérlelődött bennem az a szisztéma, amit látni szeretnék a pályán. Az edzői filozófiámat az agresszív védekezés jellemzi, azt szeretném, ha hibákra kényszerítenénk a riválisainkat. Ami a támadást illeti: villámgyors kosárlabdát képzelek el, amelyben a csapatjáték dominál és mindenki eredményes” – foglalja össze gondolatait az új szakvezető, akinek sok dolga van a DEAC mestereként. Vajon miként fér össze a válogatott és a debreceni klub irányítása? „Rengeteg munkám lesz mindkét fronton, de nem fogadtam volna el az ajánlatot, ha nem lennék biztos abban, hogy képes vagyok tökéletesen, lelkiismeretesen ellátni a feladatomat. Szerencsére ebben a klubom is támogat. Olyan szakmai stábot állítottam össze, amelynek tagjai dolgoztak már a nemzeti együttesben. Így esett a választás Simándi Árpádra és Széll Gáborra.” Magyar fiú utánpótlás-válogatott legutóbb 2016-ban, a helsinki Európa-bajnokságon szerepelt az A divízióban; ők éppen az akkori U20-asok voltak. A fiatalok legjobb eredménye azóta a B divíziós kontinenstornákon a hetedik hely volt; ezt 2017-ben érte el az U16-os csapat.  „Jó generáció a mostani, látom a srácokban a potenciált. Az első osztályú bajnokságban életbe lépett fiatalszabály remek kezdeményezés, sokat segíthet abban, hogy felkészültebben lépjünk pályára a nemzetközi porondon. Az ősszel kezdődő összetartásokon azon leszünk, hogy érezzék, minden esetben a lehető legtöbbet kell tenniük magukért és a magyar kosárlabdáért. Szívvel-lélekkel kell küzdeni az összes meccsen, ez a legfontosabb. A célunk, hogy minél hamarabb visszajussunk az A divízióba.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.