UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2020-10-12 13:56

Cselgáncs: nem lehetnek nézők a budapesti Grand Slam-versenyen

A koronavírus-járvány során megismert buborékba kerülnek a résztvevők az október 23-án rajtoló budapesti Grand Slam-viadalon, amelyen több utánpótláskorú cselgáncsozó lesz érdekelt; olyanok is, akik esélyesek a tokiói olimpiai kvótaszerzésre.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke és a fővárosi Grand Slam-viadal szervezőbizottságának első embere büszkén mondta el a judoinfo.hu-nak, hogy a hazai szövetség által kidolgozott protokollt vette át és bővítette ki a nemzetközi szervezet (IJF), így nagyrészt a saját szabályaink szerint bizonyíthatjuk a világnak.

Sipőcz Richárd bronzérmet nyert a 2019-es budapesti Grand Prix-versenyen Fotó: Tumbász Hédi
Sipőcz Richárd bronzérmet nyert a 2019-es budapesti Grand Prix-versenyen Fotó: Tumbász Hédi
A sportág újraindulásának első igazán nívós eseménye lesz az október 23-án rajtoló, amely kiemelt pontozással játszik szerepet a 2021-es tokiói olimpia kvalifikációs sorozatban. Ennek megfelelően óriási az érdeklődés a budapesti esemény iránt, a hét végéig 81 ország 643 dzsúdósa adta le a nevezését, várhatóan három teljes szállodát megtöltenek a résztvevők – no és a szervezők, ugyanis csak az léphet be a Papp László Budapest Sportaréna területére, aki a „buborékba” bekerült. A külföldről érkezők csak két érvényes koronavírusteszttel akkreditálhatnak, és ezt követően – már a helyszínen – egy újabb COVID-teszt vár rájuk. Az eredmény érkezéséig (ez várhatóan huszonnégy órán belül megtörténik), nem hagyhatják el szállodai szobájukat. Amennyiben a teszt negatív eredményt mutat, bekerülnek a buborékba. A szállodát és az edzésnek, illetve a versenynek helyet adó csarnokokat ezután sem hagyhatják el; aki megsérti az előírásokat, azt azonnal kizárják. A bezártságot a szervezők igyekeznek enyhíteni, a Danubius Hotel Arena és az aréna között teljesen lezárható területen amolyan Grand Slam Falut alakítanak ki a sportolóknak és az edzőiknek; itt tölthetik majd el a szabadidejüket A helyszínen nem lehetnek jelen a nézők, de televíziós közvetítés lesz. Magyarországon az M4 Sport tűzi műsorára a tornát, de a világ több mint száznyolcvan országában képernyőre kerülnek a Budapesten történtek. Noha a szövetség hivatalosan még nem tette közzé a résztvevő magyar keretet, abban szinte biztosak lehetünk, hogy a tokiói olimpia kvótaszerzésre is esélyes, 19 éves Sipőcz Richárdért (+100 kg) és a 18 éves Özbas Szofiért szoríthatunk. Előbbi a 36., utóbbi pedig a 34. a világranglistán. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.