UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-10-15 14:19

Jégkorong: a 19 éves Horváth Milán rájátszásba jutna a Hydro Fehérvár AV 19-cel

Megragadta az esélyt a 19 éves Horváth Milán a koronavírus-járvány által megtizedelt, az osztrák központú ICE-ligában (korábbi EBEL) szereplő Hydro Fehérvár AV 19-ben. A kezdetekről és az idei szezon kihívásairól beszélgettünk a korosztályos válogatott jégkorongozóval, valamint edzőjével, Kiss Dáviddal.

A 19 éves Horváth Milán az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián nevelkedett, a 2019/2020-as idényben az Erste Ligában induló Fehérvári Titánok csapatát erősítette, ám az idei szezonban még egy szinttel feljebb léphetett. A nyári felkészülést már az osztrák bázisú bet-at-home Ice Hockey League-ben szereplő Hydro Fehérvár AV 19-cel kezdte meg. „Nagyon jól fogadtak a többiek, tavaly már egy pár edzésen részt vehettem, a keret nem változott annyit, így bőven voltak ismerős arcok – mesélte honlapunknak a fiatal hátvéd. Nagyon sok plusz dolgot tud adni, hogy az öltözőbe belépve olyan emberek várnak, akik segítőkészek és támogatnak. Az osztrák liga nagyon kemény, a legszembetűnőbb a rutin és a tapasztalatbeli előny. Már úgy helyezkednek a játékosok, vagy úgy érnek a korongba, hogy tudják a következő lépésüket, jól olvassák a játékot.” Köztudott, hogy az első benyomások nagy hatással lehetnek egy gyermek sportágválasztására. Nem volt ez másképpen Horváth Milán esetében sem.  „Kétezerkilencben, nyolcévesen jöttem ki először a jégpályára. Apukám hozott ki egy meccsre, és rögtön megfogott a hangulat, az atmoszféra, ami itt van a fehérvári csarnokban. Teljesen beleszerettem a sportágba.”

Horváth Milán az ICE-liga rájátszásába készül a Hydro Fehérvár AV 19-cel Fotó: Soós Attila/Hydro Fehérvár AV19
Horváth Milán az ICE-liga rájátszásába készül a Hydro Fehérvár AV 19-cel Fotó: Soós Attila/Hydro Fehérvár AV19
Az idei szezon nem úgy indult a fehérvári csapatnak, ahogy azt eltervezték. A felkészülés során a járvány okozta határzár miatt csupán három felkészülési mérkőzést játszottak, a liga indulása óta pedig hat játékost kell nélkülöznie a szakmai stábnak. Milán egészséges maradt, él(t) a lehetőséggel, de tudja, hogy még sokat kell tanulnia. „Mindenképpen a gyorsaság az, amiben fejlődnöm kell, sok rutint kell még szereznem. Szeretnék egy jó szezont teljesíteni a ligában, jó csapat gyűlt össze Fehérváron, így a playoffba kerülés megcélozható. Milán Fehérváron több kiváló magyar válogatottal szerepelhet egy csapatban, nem csoda, hogy példaképet is házon belül választott magának. „Legfőképpen Stipsicz Bence az, akire kicsi korom óta felnézek. Nagyon nagy löketet tud adni , hogy minden nap vele edzhetek, ott ülhetek vele szemben az öltözőben, ez nagy pluszt jelent.” Az öltözőben a játékostársak mellett még egy ismerős arc fogadta Horváth Milánt, hiszen a Titánok korábbi trénerét, Kiss Dávidot az ICE-csapat másodedzőnek nevezték ki a nyáron. „Hosszú távú koncepció a klubnál, hogy minél több saját nevelésű fiatal szerepeljen az osztrák ligában induló csapatban, reményeink szerint idővel ők alkothatják majd a csapat gerincét. A járvány okozta kiesések folytán még nagyobb szerep jut a fiatalabb játékosoknak, akik élnek a lehetőséggel. Milán mindig is úgy lépkedett a korosztályok között, hogy az idősebb korosztályú csapatokban játszott. Nagyon jól olvassa a játékot és nagyon jól mozog mind a védekező-, mind a támadóharmadban, ez nagy érettségre vall. Fizikálisan még utol kell érnie a mezőnyt, de dolgozunk rajta, igyekszünk fokozatosan építgetni a fiatal játékosokat.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.