UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2020-10-18 20:24

Cselgáncs: Sipőcz Richárd aranyért küzd a budapesti Grand Slamen, de a dobogóval is beérné

A Mol Alapítvány 19 éves támogatottjával, az U23-as Európa-bajnok cselgáncsozóval, Sipőcz Richárddal beszélgettünk a Budapesten pénteken rajtoló olimpiai kvalifikációs Grand Slam-viadal előtt.

Kétszeres ifjúsági Európa-bajnokként lépett tatamira tavaly, a budapesti Grand Prix-versenyen Sipőcz Richárd, aki ugyan már akkor is szép sikereket ért el, 18 évesen mindenkit meglepett azzal, hogy végül a dobogó harmadik fokáig repítette magát. Nem csak a dobogóig szállt, hanem 216. helyről egészen a 36. pozícióig, miután a junior-világbajnokságon bronz- és U23-as Eb-n aranyérmet szerzett, a düsseldorfi Grand Slam-viadalon pedig ötödik helyen zárt, ezzel jó esélyt teremtett magának arra, hogy harcba szálljon a tokiói olimpiai kvótáért.

Sipőcz Richárd bronzérmet nyert a 2019-es budapesti Grand Prix-versenyen Fotó: Tumbász Hédi
Sipőcz Richárd bronzérmet nyert a 2019-es budapesti Grand Prix-versenyen Fotó: Tumbász Hédi
A SZESE dzsúdószakosztályának versenyzője úgy döntött, nem vesz részt a hat nappal a fővárosi Grand Slam-viadal előtt rendezett, most szombaton véget ért junior országos bajnokságon. „Kisebb sérüléssel bajlódom, fáj a bokám. A mesteremmel, Gyimes Nikolettel úgy döntöttünk, pihentetjük, hiszen most az a legfontosabb, hogy százszázalékos formában küzdjek a Budapesten pénteken kezdődő erőpróbán, amelyen vasárnap küzdhetek” − nyilatkozza honlapunknak Sipőcz Richárd. A fiatal amondó, a fővárosi megméretés mindenkinek nagyon fontos lesz. „Ezen a versenyen eldől, ki, milyen állapotban vészelte át a koronavírus-járvány okozta karanténidőszakot. Meglehetősen erős lesz a mezőny, rendkívül tapasztalt dzsúdósokkal kell szembenéznem még úgy is, hogy a kétszeres olimpiai bajnok, tízszeres vb-aranyérmes Teddy Riner végül úgy döntött, nem vesz részt az viadalon.” Az október 23-án rajtoló megméretésen a járvány idején megismert buborékba kerülnek a versenyzők, akiknek nagyon szigorú feltételeknek kell eleget tenniük. A külföldről érkezők csak két érvényes, negatív koronavírusteszttel akkreditálhatnak, és ezt követően – már a helyszínen – egy újabb COVID-teszt vár rájuk. Az eredmény érkezéséig (ez várhatóan huszonnégy órán belül megtörténik), nem hagyhatják el szállodai szobájukat. Amennyiben a teszt negatív eredményt mutat, bekerülnek a buborékba. A szállodát és az edzésnek, illetve a versenynek helyet adó Papp László Sportarénát ezután sem hagyhatják el; aki megsérti az előírásokat, azt azonnal kizárják. „Hazai sportoló lévén nekem csak a helyszínen kell negatív tesztet produkálnom, ahová szerdán érkezem. Furcsa lesz, hogy nézők nélkül kell helytállni, de ez ez van. Ahogyan mindig, úgy ezúttal is az a célom, hogy aranyérmet nyerjek, de persze akkor sem húznám nagyon a szám, ha megismételném a tavalyi szereplésemet.” Richárdot a Mol Alapítvány eszköztámogatása is segíti a felkészülésben; airbike-ot vásárolhatott, amelynek segítségével tovább fejlesztheti sz állóképességét. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.