UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2020-10-25 10:42

Kenu: „Vissza kell adnunk a válogatott melegítő becsületét” – mondja az új szakági up-kapitány

Ifj. Foltán László, a kenusok szeptember végén kinevezett utánpótlás szövetségi kapitánya a szakág helyzetéről és a sürgős teendőkről nyilatkozott.

Kár lenne tagadni, hogy élt meg szebb napokat a magyar kenus szakág, az elmúlt években elmaradt a jó eredmények, a legutóbb a Vasbányai, Mike duó 2015-ben nyert vb-ezüstérmének lehetett igazán örülni. S közben a szakág globális helyzete is folyamatosan romlik, a férfiak mezőnyében csupán C–1 és C–2 1000 méteren rendeznek olimpiai számot, így természetesen egyre kevésbé népszerű a fiatalok körében. A kisebb merítésből pedig nehezebb tehetségekre bukkanni, ezt felismerve döntötte el szeptember végén az MKKSZ elnöksége, hogy a szakágat erősíteni kell, ezért mostantól külön szövetségi kapitány menedzseli az utánpótláskor kenusok munkáját.

Ifj. Foltán László Forrás: MKKSZ
Ifj. Foltán László Forrás: MKKSZ
„Az a feladatom, hogy a férfi kenus szakág néhány éven belül újra a régi fényében tündököljönmondta az MKKSZ honlapjának ifj. Foltán László.Ehhez először muszáj szembenézni a mostani helyzettel, az eredményességet tekintve szinte a gödör alján vagyunk. Meg kell változtatnunk az eddigi rutinokat, és együtt gondolkodva elindulni felfelé, hogy ne veszítsük el az összes tehetségünket. A cél, hogy a mostani utánpótlásunkkal megszerezzük a kvótákat a 2024-es, és a 2028-as olimpiára.” Az új kapitány a kenus szakágban nem szeretne A és B-kerettel is dolgozni. Szerinte egyetlen válogatott létezik, amelynek keretéhez tartozni minden versenyző számára kiváltság. „Vissza kell adnunk a válogatott melegítő becsületét. Nem szeretnék több kerettel dolgozni, csak egy válogatott lesz, vagyis kizárólag a legjobbak szerepelhetnek majd a gyorsasági Európa-, és világbajnokságon, és a maratoni vb-n, ők kapják meg az életkoruknak megfelelő támogatásokat. A többiek pedig maximum az ORV-n, vagy egy-egy utánpótlás maraton Eb-n juthatnak szerephez. A korosztályos szinteket is szeretném betartani a válogatottnál, tehát a serdülők, az ifik, és az U23-as kenusok terveim szerint az összetartásokon nem keverednek majd.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.