UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-10-28 12:43

Újra a régi lenne

A Mol Alapítvány által támogatott 19 éves sprinter, Takács Boglárka szabadtéri szezonját kellemetlen sérülés hátráltatta, viszont jövőre már az U23-asok között ismételné meg korábbi kiváló eredményeit.

A székesfehérvári ARAK Akadémia kiváló sprintere, Takács Boglárka nemcsak a koronavírus-járvány miatt van túl rendhagyó szabadtéri szezonon, munkáját egy szerencsétlen sérülés is alaposan befolyásolta. A 19 éves atlétanő teljesítményét így eredmények szempontjából nem is igazságos értékelni. Ő sem erre helyezi a hangsúlyt, amikor visszatekint az elmúlt hónapokra.

Takács Boglárka már csak a jövő évre koncentrál Forrás: Mol Alapítvány
Takács Boglárka már csak a jövő évre koncentrál Forrás: Mol Alapítvány
„Mindenki számára nehéz év volt, a sportolóknak különösen –kezdi összegzését Varga Tamás tanítványa. – Márciusban, amikor a legfontosabb lett volna, hogy minőségi edzésmunkát végezzünk, jött a karantén, és nekünk nem volt lehetőségünk atlétikai pályán edzeni. Ráadásul én Móron lakom, így itthon kellett megoldani mindent. A motivációt is elég nehéz volt megtartani, miközben sorban derültek ki, hogy elmaradnak a világversenyek. De nekem még talán sikerült is őrizni a lelkesedést, próbáltam előre tekinteni. Aztán amikor visszamehettünk a pályára, szerencsétlen sérülést szenvedtem. Esőben megcsúsztam egy szökdelést követően, spárgában érkeztem, a far- és a hajlítóizom találkozásánál meghúzódtam vagy részleges szakadást szenvedtem. Mára sem derült ki pontosan. Éppen az érettségi előtt történt, így arra a hétre pihenni hagytuk, de utána sem javult jelentősen. Sok szakember megnézte, és rengeteg módszerrel, kezeléssel próbálták gyógyítani. Nem tudom, melyiktől jött rendbe, az is lehet, az időnek köszönhető, de szerencsére pont a legfontosabb versenyre múlt el a fájdalom. A felnőtt országos bajnokságon rajthoz tudtam állni száz méteren, de úgy nagyon nehéz volt, hogy előtte nem versenyeztem, és nem tudtam, ilyen terhelés után fájni fog-e? Egyáltalán milyen formában vagyok? Izgatottan, ugyanakkor félve is vártam a futást, ami persze nem úgy sikerült, ahogyan még év elején terveztem.” Az augusztus eleji felnőtt országos bajnokságot Boglárka 100 és 200 méteren is címvédőként várta. Ezúttal a rövidebb távon bronzérmet szerzett, a hosszabbon óvatosságból még nem indult. Egy héttel később a korosztályában, mindkét számban bajnoki címet szerzett. Alapesetben ez nem tartozna a meglepetések közé.
Takács Boglárka a junior országos bajnokságon duplázni tudott Fotó: Tom Schä
Takács Boglárka a junior országos bajnokságon duplázni tudott Fotó: Tom Schä
„Hálás vagyok, hogy a korosztályomban sikerültek a címvédések, mert kicsit fel tudtam lélegezni. Ha nem nyerek, az igen durva és lelkileg megterhelő lett volna. Így sem mondom, hogy nem viselt meg a szezon. Eddig minden évben futottam egyéni vagy országos csúcsot, és még sosem voltam sérült. Az egész regenerálódási folyamat is újnak hatott. Ismeretlen szituációban küzdöttem azért, hogy visszanyerjem a csúcsformám – nem is nagyon jött össze. Előbb lett vége a szezonnak, minthogy belerázódtam volna. Bár még most is folytatjuk a rehabilitációt, már egyáltalán nem fáj, és teljesértékű munkát végezhetek. Készülök a jövő évre!” Az atlétanő jövőre első éves U23-asként a korosztály Európa-bajnokságán szeretne leginkább bizonyítani. Idén a junior-világbajnokság lett volna a fő viadala, ám az eseményt elhalasztották. Na meg, ha az eredeti, nyári időpontban rendezik, akkor a sérülése miatt valószínűleg nem lehetett volna ott Kenyában. Viszont, ha nincs a járványhelyzet, akkor… Ezen már szerinte is felesleges rágódni. Most is van mire készülni. „Az U23-as Eb-n most én leszek a legfiatalabb. Ennek ellenére szeretnék úgy teljesíteni, ahogyan a korábbi korosztályos kontinensversenyeken. Most talán minden eddiginél jobban vágyom arra, hogy egy ilyen furcsa év után, újra büszkévé tegyek sok-sok embert.” Hogy Boglárka elérje céljait, abban a Mol Alapítvány is igyekszik segíteni. A versenyző a karantén alatt otthoni futópadot és új szöges futócipőt is beszerezhetett a támogatásból. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon