UtánpótlásSport
2024. április 17.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2020-10-29 13:32

Asztalitenisz: a bombaformát mutató András Csabát mélyen érintette a világversenyek törlése

A 18 éves asztaliteniszező, András Csaba évét még úgy is parádésnak lehet nevezni, hogy a korosztályában egyetlen világversenyt sem tartottak meg. Pedig az ifjúsági Európa-bajnokságon például jó eséllyel vehette volna célba a dobogót.

„Mindenki azt mondta, utolsóéves ifiként az idei lesz az én esztendőm. Azért dolgoztam kőkeményen, hogy ebben a szezonban Európa-bajnoki érmeket szerezzek. És erre minden sanszom meg is volt” – mondja a németországi Fortuna Passau együttesében légióskodó András Csaba arról, miért érintette különösen mélyen az utánpótlás Európa-bajnokság és az ifi vb koronavírus-járvány miatti törlése.

András Csaba az idén a korosztályos versenyek helyett a felnőteseményeken szállította a bravúrokat Fotó: Tumbász Hédi
András Csaba az idén a korosztályos versenyek helyett a felnőteseményeken szállította a bravúrokat Fotó: Tumbász Hédi
A felnőttmezőnyben mutatott teljesítményéből ítélve bátran kijelenthető, jól látja a helyzetet. Már a márciusi, varasdi U21-es kontinensviadalon is megmutatta, hogy kiváló formában van. „Egyesben és vegyes párosban a nyolcaddöntőig, párosban pedig a negyeddöntőig meneteltem. Akkor még viccelődtünk a járvánnyal, senki nem volt felkészülve arra, ami nem sokkal később bekövetkezett. Finoman fogalmazva sem tett jót a kényszerpihenő, alig edzhettem. Májusban viszont, amikor enyhítettek a korlátozásokon, nagyon odatettem magam a tréningeken – ekkor még az Eb-rendezésben bízva.” Hamarosan kiderült, mindhiába. „Az Európa-bajnokság törlése érzékenyebben érintett, mint a vébéjé. Úgy vélem, mind a négy versenyszámban reális esélyem lett volna az éremszerzésre. Nagyon régen volt példa arra, hogy az ifik között magyar fiúcsapat felállhatott a dobogóra, emiatt fáj ez a legjobban. Szerintem, ha kifogunk néhány jó napot, véghezvihettük volna ezt a bravúrt.” Noha az Eb-bravúr elmaradt, idehaza remekelt az ifjúsági világranglista kilencedik helyezettje: augusztus legvégén a komplett hazai felnőttmezőnyt maga mögé utasítva győzött a Budapest-bajnokságon. „A Szudi Ádám ellen megnyert döntő után nem fogtam fel, hogy enyém lett az arany. Nem titkolom, megkönnyeztem a sikert. Aznap éjszaka aludni sem tudtam.” Csaba a verseny után azon törte a fejét, miként állandósíthatná a mentális állapotát. Aztán egy hónappal később a második helyen végzett a top16-bajnokságon, majd a Német-kupa nyolcaddöntőjében óriási meglepetésre felülkerekedett a kétszeres Európa-bajnok osztrák Daniel Habesohnon; hozzásegítve ezzel a passauiakat a továbbjutáshoz. Csapata a következő körben már alulmaradt az első helyen kiemelt Ochsenhausen együttesével szemben. „Elképesztő volt átélni ezeket a sikereket, és visszajelzések sorát kaptam arról, hogy jól dolgozom. Korábban is akadtak már villanásaim, amelyek bizakodásra adtak okot, de soha nem történt velem olyan, hogy versenyről versenyre hozom ugyanazt a magas színvonalat. Erőnlétben is sokat fejlődtem, de fejben talán még többet. Azt hiszem, végre beértem.” Amit az élet elvett tőle, azt most visszaadhatja. A nemzetközi szövetség nemrégiben bejelentette: új korcsoportoknak rendez eseményeket 2021-től. Eddig az U15-ös, az U18-as, az U21-es és a felnőttkorosztálynak tartottak viadalokat, ám a szervezet most közleményben tudatta, megváltozik a szisztéma, és a folytatásban az U11-esek, az U13-asok, az U15-ösök, az U17-esek, az U19-esek és a felnőttek küzdhetnek a nemzetközi seregszemléken. Ez azt jelenti, hogy András még jövőre is utánpótláskorúként bizonyíthatna, akár a világversenyeken is. „Szkeptikus vagyok. Egyelőre nem akarom elhinni, hogy ezt ilyen gyorsan megvalósítják. Persze nagyon örülnék neki, hiszen így mégis küzdhetnék az utánpótlásálmaimért.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.