UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-11-11 18:46

Atlétika: jövőre többet, és magasabb színvonalon versenyeztetnék a fiatalabb korosztályokat

Elkészítette a jövő évi versenynaptárának tervezetét a hazai atlétikai szövetség, amely a serdülő és az újonc korosztályt érintően több változtatást is eszközöl.

A hazai atlétikai szövetség nyilvánosságra hozta a 2021. évi versenynaptárának tervezetét, emellett több változtatást is eszközölne a fiatalok versenyeztetésében. Az újítások leginkább az U16-os és az U14-es, azaz a serdülő és az újonc korosztályt érintik. A szövetség az edzői és referensi visszajelzések alapján az eddiginél jóval nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a fiatalok sokoldalú képzésére, emellett több versenylehetőséget biztosítana a számukra. Kiemeli, mindezt az egyesületek érdekeit is szem előtt tartva, költséghatékony módon igyekszik végrehajtani. Ezzel együtt emelné a serdülő országos bajnokság színvonalát, és racionalizálná annak lebonyolíthatóságát.

Jövőre többet, és magasabb színvonalon versenyeztetnék a fiatalabb korosztályokat Fotó: B.L./nool.hu
Jövőre többet, és magasabb színvonalon versenyeztetnék a fiatalabb korosztályokat Fotó: B.L./nool.hu
Az ide kapcsolódó jövő évi módosításait három pontban fogalmazta meg a szervezet. Az első, hogy az U14-es korosztályban egyéni indulás alapján csak többpróbában és mezei futásban lehet országos bajnoki címet szerezni. A második, hogy a versenyzési lehetőségek bővítése érdekében régiónként három verseny kerül megrendezésre az U16-os és az U14-es korosztály számára. Továbbá az U16-os országos bajnokságra kizárólag a régiós versenyekről lehet kvalifikálni a helyezés és a ranglista alapján. „Az országos bajnokságra a régiós versenyekről történő kvalifikáció fedett pályán létesítmények hiányában sajnos nem kivitelezhető, így egyelőre csak szabadtéren tudjuk teljes mértékben implementálni a rendszert. Ettől függetlenül az U14-es korosztály számára már fedett pályán is csak összetett országos bajnokság kerül megrendezésre, egyéni országos bajnokság nem” – áll a tájékoztatásban. A tervek szerint a serdülők fedett pályás országos bajnokságát február 6-7-én, az ifikét (U18) és a juniorokét (U20) 27-28-án rendezik a budapesti BOK-csarnokban. Az U23-as és a junior ob-ra júniusban, az ifjúságira augusztusban, míg a serdülőkére szeptemberben kerülne sor. A járványhelyzetet figyelembe véve ezek az időpontok természetesen változhatnak. Ahogyan az eredetileg is jövő évre kiírt, vagy oda halasztott korosztályos világeseményekéi is. Az U23-as Eb-nek július 8. és 11. között a norvégiai Bergen, az U20-asnak egy héttel később az észt Tallinn adna otthont, míg az utóbbi korosztály világbajnoksága a kenyai Nairobiban augusztus 17. és 22., az U18-asok Eb-je az olaszországi Rietiben 26. és 29. között kerülhet lebonyolításra. A 2021-es versenynaptár tervezete ITT érhető el.

Az U16-os és az U14-es versenyrendszer kapcsán az alábbi régiók kerülnek felosztásra: - Észak-nyugati régió: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala - Dél-nyugati régió: Bács-Kiskun, Baranya, Fejér Somogy, Tolna - Észak-keleti régió: Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Heves, Nógrád, Pest - Dél-keleti régió: Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.