UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-11-13 13:31

Atlétika: Tóth Lili Anna megedződve búcsúzik a kiemelkedően sikeres utánpótláséveitől

Jövőre már a felnőttek között versenyez a korosztályos évei alatt sikert sikerre halmozó 22 éves középtávfutó, Tóth Lili Anna.

Az utolsó korosztályos évéből is igyekezett kihozni a maximumot a Budapesti Honvéd kiváló középtávfutója, Tóth Lili Anna, aki ritka sikeres utánpótlás-karriert tudhat maga mögött. A 22 éves atlétanő idén még a 2000 méteres akadályfutásban 6:19.21 percre javította az U23-as országos csúcsát, és 3000 akadályon is közel járt egyéni legjobbjához, valamint az U23-as rekordhoz is.

Tóth Lili Anna kiemelkedően eredményes utánpótláséveket hagy hátra Forrás: honved.hu
Tóth Lili Anna kiemelkedően eredményes utánpótláséveket hagy hátra Forrás: honved.hu
„Furcsa belegondolni, hogy a felnőttkorba lépéssel új korszak kezdődik. Összességében nem panaszkodhatom az utolsó utánpótlásévemre. A karantén alatt otthon, Dombóváron készültem, és bár egyedül edzettem, a nevelőedzőm, vagy mondjuk úgy, az őrangyalom, Fazekas Gáspár gyakran lejött mérni a futást vagy technikai tréninget tartani. A szezonom fénypontja egyértelműen a kétezer akadályon elért csúcs volt, amiért nagyon hálás vagyok a korábbi edzőmnek, Káldy Zoltánnak. Októbertől ugyanis Berkovics Imrével dolgozom, és bízom a további fejlődésemben.” Lili szerint az újabb remek szezonja után csak 3000 akadályon maradhat benne hiányérzet. „Leginkább azért, mert az U23-as csúcs nem lett meg. Idén egyszer tudtam komolyabb mezőnyben futni a berlini ISTAF-on, ott a 9:53.68 elmaradt az egyénimtől és az országos rekordtól is. (Az U23-as országos csúcsot 9:51.38-cal tartja Tóth Lívia 2002-ből, Lili egyéni rekordja 9:52.67 – a szerk.) Emiatt azonban nem vagyok elkeseredve, mert innen lehet szépen előre lépegetni. Fussak majd inkább felnőttcsúcsot! Az azért mindenképpen jó érzéssel tölt el, hogy az U23-as európai ranglistán két-, és háromezer akadályon is az élen végeztem az idén.”
Tóth Lili Anna magabiztosan lép a felnőttek közé Forrás: honved.hu
Tóth Lili Anna magabiztosan lép a felnőttek közé Forrás: honved.hu
Az atlétanő nem akármilyen eredménylistát tudhat magáénak az elmúlt évekből. 2000 akadályon hatszor, 3000 akadályon négyszer futott hazai korosztályos rekordot (utóbbit a juniorok között máig tartja), aranyérme van EYOF-ról, ezüstje junior Európa-bajnokságról és harmadik helye ifjúsági olimpiáról. Nagyjából hatvan korosztályos országos bajnoki címet szerzett, de ő arra az egyszeri esetre is tisztán emlékszik, amikor 800 méteren második lett. Na, meg a 2017-es grossetói junior Eb-t sem felejti. „Azt az Eb-t európai ranglistavezetőként vártam, de a döntőben csúnyán elestem, és nem tudtam befejezni a versenyt. A tavalyi svédországi U23-as Eb-n pedig vírusos betegséggel, lázasan futottam, így tizedik lettem. De biztos vagyok benne, hogy minden okkal történik. Az utánpótláséveim alatt volt részem felemelő pillanatokban, és kerültem mélypontra. Akadt, hogy a nulláról kellett újjáépítsem magam. Fáradásos töréssel is küszködtem, de valahogyan mindig sikerült visszakapaszkodnom. Ezek mind kellettek ahhoz, hogy úgy érezzem, megedződve, kellő tapasztalattal lépek a felnőttek közé. Természetesen ebben a korosztályban minden eddiginél nehezebb lesz érvényesülni, de állok elébe a munkának, és izgatottan várom a jövő évi versenyeket.” Lili jövőre elsősorban 3000 akadályon kíván nagyot alakítani. A számban a 9:45-ön belüli időt célozza meg, míg 2000 akadályon a 6:15 lebeg a szeme előtt. „Ha ezekhez sikerül közel futnom, szépen gyűjtögethetem a pontokat, és akár az olimpiára is kijuthatok. A 9:30-as szintet reálisan nézve nem tudom megfutni, de a pontok alapján lehet esélyem a tokiói szereplésre.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.