UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-11-21 11:00

Labdarúgás: Szoboszlai Dominik is jelölt volt, megvan a Golden Boy-díj idei nyertese

A Borussia Dortmund 20 éves norvég támadója, Erling Braut Haaland kapta a legjobb 21 éven aluli, Európában játszó futballistának járó elismerést, a Golden Boy-díjat. Szoboszlai Dominik révén pedig először került magyar fiatal a top tízbe.

Erling Braut Haaland (20) elképesztő évet tudhat maga mögött, hiszen miután fél szezon alatt 22 meccsen 28 gólt rúgva elhagyta a Szoboszlai Dominikot (20) is foglalkoztató osztrák Red Bull Salzburgot, új klubjában, a német Borussia Dortmundban sem állt le a gólgyártással: 18 mérkőzésen 16 alkalommal volt eredményes. Január 18-án csereként pályára lépve mindjárt mesterhármassal mutatkozott be a német élvonalban. 56 percnyi Bundesliga-szereplés után már öt gólnál járt, miután a következő bajnokin két gólt rúgott – ilyenre előtte még senki nem volt képes a német bajnokság történetében.

Szoboszlai Dominik is bekerült a legjobbak közé, Haaland pedig meg is nyerte a Golde Boy-díjat Fotó: Yorick Jansens/AFP
Szoboszlai Dominik is bekerült a legjobbak közé, Haaland pedig meg is nyerte a Golde Boy-díjat Fotó: Yorick Jansens/AFP
Szeptember 4-én Ausztria ellen pedig a norvég felnőttválogatottban is megszerezte első gólját, hogy három nappal később Észak-Írország ellen már kétszer is a kapuba találjon, mielőtt október 11-én a Románia elleni 4–0-s Nemzetek Ligája-sikerből újabb triplával vette volna ki a részét. Az európai újságírók által 2003 óta odaítélt Golden Boy-díjnak olyan nyertesei voltak korábban, mint az első kitüntetett holland Raphael Van der Vaart, az angol Wayne Rooney, az azóta hatszoros aranylabdás argentin Lionel Messi, a francia Paul Pogba és Kylian Mbappé, vagy mint az elmúlt két év győztesei, a holland Matthijs de Ligt és a portugál Joao Félix. A versenyben maradtak utolsó, 20 fős szűkített listáján a Barcelona fiatal sztárja, Ansu Fati, vagy a szintén dortmundi Jadon Sacho mellett ott volt a Red Bull Salzburg támadója, a magyar válogatottal immár Eb-résztvevő és a Nemzetek Ligája A osztályába jutó, Szoboszlai Dominik is. A magyar középpályás végül a nyolcadik legtöbb szavazatot kapta, megelőzve olyan sztárokat, mint a Real Madridban szereplő Rodrygo és Vinicius Jr., az olasz Sandro Tonali, az angol Mason Greenwood, vagy a németeknek kedden három gólt rúgó spanyol Ferrán Torres.

GOLDEN BOY-DÍJ, 2020 1. Erling Haaland (Borussia Dortmund), 302 pont 2. Ansu Fati (Barcelona), 239 pont 3. Alphonso Davies (Bayern München), 226 pont 4. Jadon Sancho (Borussia Dortmund), 80 pont 5. Eduardo Camavinga (Rennes), 50 pont 6. Dejan Kulusevski (Juventus), 41 pont 7. Phil Foden (Manchester City), 36 pont 8. Szoboszlai Dominik (Salzburg), 13 pont 9. Bukayo Saka (Arsenal), 13 pont 10. Vinicius Junior (Real Madrid), 9 pont 11. Ferran Torres (Manchester City), 8 pont 12. Mason Greenwood (Manchester United), 7 pont 13. Sandro Tonali (Milan), 6 pont 14. Sergino Dest (Barcelona), 3 pont 15. Ryan Gravenberch (Ajax), 1 pont 16. Rodrygo (Real Madrid), 1 pont 17. Jonathan David (Lille), 1 pont

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.