UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-11-21 21:00

Rg: a juniorok megérdemlik, hogy ott legyenek az Eb-n

Gyulai Blanka, Kocsis Evelin és Krasznay Blanka a járványhelyzet miatt minden apró részletre odafigyelve indul Kijevbe, hogy bemutassa gyakorlatait a ritmikus gimnasztikázók idei legfontosabb versenyén, a junior Európa-bajnokságon.

Hétfő délután három utánpótláskorú ritmikus gimnasztikázó indul útnak Kijevbe, hogy részt vegyen a számára legfontosabb idei viadalon, a junior Európa-bajnokságon. Gyulai Blanka, Kocsis Evelin és Krasznay Blanka egyaránt az MTK Budapest versenyzője. A klub szakosztályának, egyben a szövetség technikai bizottságának elnöke, Deutsch-Lazsányi Erika tájékoztatott a rendhagyó körülmények között esedékes túráról.

Kocsis Evelinnek már van hatodik helyen junior-vb-ről Forrás: mtk.hu
Kocsis Evelinnek már van hatodik helyen junior-vb-ről Forrás: mtk.hu
„Azt gondolom, hogy jómagam és a többi kollégám, akik napi szinten ott álltunk a fiatalok mellett, és láttuk mennyit dolgoznak, küzdenek, az optimálisnak közel sem nevezhető körülmények mellett, nem tehetjük meg azt, hogy elvesszük tőlük a nemzetközi versenyen, az Eb-n való szereplés lehetőségét. Mindannyian versenyezni szeretnének, ráadásul nálunk a válogatott felkészülése nem állt le a pandémia miatt. Továbbá a mi juniorsportolóinknak ez az utolsó lehetősége ebben a korosztályban, hiszen jövőre minden juniorviadalt töröltek. A szövetség és mi is minden tőlünk telhetőt megtettünk és megteszünk majd a kint létünk alatt, hogy biztonságban legyünk.” Az elővigyázatosság érdekében a magyar delegáció vezetőjének egy ottani diplomatát kértek fel a konzulátusról, aki előzetesen igyekezett gondoskodni a biztonságos kint tartózkodásról, az elkülönített szállásról, valamint az étkezésről. A juniorokhoz Munkácson csatlakozik a kárpátaljai Munkácsi Gyermekkórház főorvos-igazgatója, aki a csapat orvosaként kíséri az együttest, ugyanis a szakember van tisztában leginkább az helyi hatályos jogszabályokkal, korlátozásokkal.
Krasznay Blanka buzogánnyal indul a junior EB-n Forrás: mtk.hu
Krasznay Blanka buzogánnyal indul a junior EB-n Forrás: mtk.hu
A főorvos javaslata volt az is, hogy a küldöttség negyvenszemélyes buszt vegyen igénybe, így az utazás időtartama alatt is tarthatók a biztonsági előírások, ráadásul a jármű hátsó részét „karanténná” lehet alakítani, ha esetleges fertőzés ütné fel a fejét a csapaton belül. A védőeszközöket nem biztosítják a szervezők, így a magyar együttes itthonról szállítja a maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőszereket, gyorsteszteket. Az Eb-n a felnőttmezőnyt is beleszámolva (amelyben a magyarokat Pigniczki Fanni képviseli) 23 ország 115 versenyzője szerepel. A junior-világbajnoki hatodik Kocsis Evelin minden szeren indul, Krasznay Blanka buzogány-, míg a 2007-es születésű Gyulai Blanka kötél- és szalaggyakorlatát mutatja be a selejtezőkben, ahonnan a szerenkénti döntőkbe a legjobb nyolc versenyző kerülhet be, országonként egy.
Gyulai Blanka első nagy világversenyére készül Forrás: mtk.hu
Gyulai Blanka első nagy világversenyére készül Forrás: mtk.hu
„Gyulai Blankának minden új lesz – mondja az utanpotlassport.hu érdeklődésére Deutsch-Lazsányi Erika. – Ő eleve fizikálisan is picike, törékeny versenyző, és nála két évvel idősebbek is lehetnek a mezőnyben. De ez a szituáció már jól elsült a 2006-osoknál, amikor Kocsis Evelin, Krasznay Blanka és Bernát Szófia is a legkisebbek közé tartoztak a világbajnokságon, ettől függetlenül jó sok ország ígéreteit megelőzték. A két rutinosabb társa most sokat segíthet Gyulai Blankának. Mindenki nagyon izgatott, mert a lányok sokáig nem hitték el, hogy tényleg elmegyünk. Az elmúlt egy évben az volt a jellemző, hogy a versenyeket az utolsó pillanatban törölték, de most örülnek, hogy megmutathatják magukat. A lányok technikailag sokat fejlődtek, fizikailag erősödtek, mentálisan pedig ki vannak éhezve a versenyzésre. De hogy mindez egy juniortornásznál hogyan csapódik le a szőnyegen ebben a szokatlan helyzetben, még mindenki számára ismeretlen.”

JUNIOR RITMIKUS GIMNASZTIKA EURÓPA-BAJNOKSÁG, KIJEV, NOVEMBER 26-29. Előzetes részletes program helyi idő szerint: November 26. 11:00-13:30 Junior selejtező (egyéni) - A & B csoport - kötél, labda November 26. 13:45-15:25 Junior selejtező (egyéni) - C csoport - kötél, labda November 27. 12:00-13:40 Junior selejtező (egyéni) - C csoport - szalag, buzogány November 27. 13:55-16:25 Junior selejtező (egyéni) - A & B csoport - szalag, buzogány November 28. 13:00-14:10 Junior döntő (egyéni) - kötél, labda November 28. 14:15-15:25 Junior döntő (egyéni) - szalag, buzogány

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.