UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-11-22 17:39

Atlétika: a 400 gátas Mohai Regina mindent megtesz a töretlen fejlődéséért

Az idei ifjúsági országos atlétikai bajnokságon négy aranyérmet szerző, és a 400 méteres gátfutás U18-as világranglistájának hatodik helyét kibérlő Mohai Regina elégedetten értékelte az évét.

Igazán biztató szabadtéri szezonon van túl a székesfehérvári ARAK Akadémia 17 éves ígérete, Mohai Regina, aki a nyáron leginkább azzal hívta fel magára újfent a figyelmet, hogy négy aranyérmet nyert az országos ifjúsági bajnokságon. Varga Tamás tanítványa 400 méter sík-, és gátfutásban győzött a korosztályában, míg a 4x100-as és a 4x400-as váltóval is aranyérmet szerzett egyesületének. Az elmúlt hónapok, számára legkiemelkedőbb eredményét azonban nem az ob-n, hanem a csapatbajnokságon érte el szeptember elején fő számában, 400 gáton. Az 59.34 másodperc a remek egyéni csúcs mellett, jelenleg is az U18-as világranglista hatodik helyét éri.

Mohai Regina az idén egy perc alá került 400 gáton Forrás: szekesfehervar.hu
Mohai Regina az idén egy perc alá került 400 gáton Forrás: szekesfehervar.hu
„Ezzel az időeredménnyel nagyon elégedett vagyok, mert az elsődleges célom az volt a szezonban, hogy egy perc alá kerüljek. Ez több mint hat tizeddel sikerült! És az, hogy az ifi ob-n négy érmet is nyertem csak plusz. Örülök, hogy összességében a versenyeken szépen teljesítettem, egy jó szereplés mindig motivációt adott a következő futáshoz.” A motiváció megőrzésére bizony az egész év során szükség volt. Regina akkor veszített valamelyest a lelkesedéséből, amikor kiderült, hogy az idén nem rendezik meg a Rietiben tervezett ifjúsági Európa-bajnokságot, amelyen a döntőben képzelte el magát. Ennek ellenére is igyekezett elvégezni a kellő edzésmennyiséget a karantén alatt, a visszatérés után pedig látszott is a munka. „Pár hétbe telt, míg lerendeztem magamban, hogy nem lesz Eb. Aztán úgy voltam vele, ha itthon jól teljesítek, valamelyest vigasztal majd. Így történt! A világranglista-hatodik hely is örömmel tölt el. Ezeket a rangsorokat tavaly kezdtem el nézegetni, amikor kijutottam az EYOF-ra. Már akkor is meglepődtem, mert a tizedik hely körül álltam. Idén minden egyéni csúcsom után vetettem rá egy-két pillantást.” Ugyan az 59.34 a korosztályban remek eredménynek számít, a versenyző úgy véli, a tökéletes körtől még messze jár. Bár a gátasoktól egyébként is ritkán hallani makulátlannak titulált futásról.
Mohai Regina 400 gáton hatodik az ifi világranglistán Fotó. Tom Sch
Mohai Regina 400 gáton hatodik az ifi világranglistán Fotó. Tom Sch
„Persze, hogy rengeteg hiba volt benne! Nem is úgy csináltam, ahogyan meg volt beszélve, de valahogy mégis jól jött ki. A nyolcadik gátat inkább nem is említem. Sokat segített, hogy a mellettem futókkal tudtuk húzni egymást.” Regina az ifimezőnyből magasan kiemelkedik, így a „húzóerő” miatt a felnőttek között jobb eredményt képes magából kipréselni. Elindult a felnőtt országos bajnokságon is, amelyen az a Horváth Dóra szorította le a dobogóról, akit az idei magyar ranglistán képes volt megelőzni. „Régi álmom az első egyéni felnőttbajnoki érem megszerzése, most közel is jártam hozzá, de nem jött össze. Nagyon bíztam benne, de így jövőre marad” – mondja mosolyogva, de nagy elszántsággal Regina, akit a hazai ranglistán csak Molnár Janka és Mátó Sára előz meg. A két kiváló atlétanőnek 56-tal kezdődő egyéni legjobbja van, és ez a 2000-res születésű Sárát U20-as és U23-as magyar csúcstartóvá, a 2001-es Jankát U20-as világranglista-vezetővé avanzsálja. És ha eljátszunk a gondolattal, hogy Reginának egy év alatt egy másodpercet sikerülne javulnia, akkor… „Én is szoktam számolgatni. És jövőre valóban szeretnék egy másodpercet faragni az időmből, tehát az ötvennyolc elejét célzom meg. Talán ez reális, és ha folyamatos marad a fejlődésem, elérhetek az ő szintjükre. A következő év sok újdonságot tartogat. Lesz junior Eb és vébé is. Mindkettőre megvan a szintem, de figyelembe véve, hogy elsőéves leszek a korosztályban, az előbbit tekintem a fő versenyemnek. Tavaly az EYOF-ot teljesen elizgultam, a junior Eb-n ezt nem szeretném már megtenni. Az elvárás csak a jó futás. Remélem, a járvány nem befolyásolja a rendezést. Már több mint egy hónapja alapozunk, és most kezd durvulni a helyzet, mert minden nap izomlázam van. Próbálom a legtöbbet belerakni ebbe a felkészülésbe, és bár azt sem tudjuk, a fedett pályás szezon hogyan alakul, most nagyon motivált vagyok!” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.