UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-11-22 12:59

Birkózás: a kötöttfogású Vitek Dáriusz az idén még nem versenyzett

Vitek Dáriusszal, a Budapesti Honvéd 21 éves junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes kötöttfogású birkózójával beszélgettünk az elmúlt hónapok nehézségeiről.

A Budapesti Honvéd SE 21 éves kötöttfogású birkózója, Vitek Dáriusz tavaly sokakat meglepve a világ- és Európa-bajnoki dobogó harmadik fokáig jutott a 130 kilogrammosok mezőnyében. Az új évnek viszont már az eggyel idősebbek között, U23-asként vágott neki. A koronavírus-járvány az ő terveinek is gátat szabott; olyannyira, hogy az idén még egyetlen versenyen sem mérettette meg magát.

Vitek Dáriusz a tavalyi tallinni junior-világbajnokságon Fotó: Martin Gábor
Vitek Dáriusz a tavalyi tallinni junior-világbajnokságon Fotó: Martin Gábor
„Érdekes, mert a motivációm ennek ellenére mindvégig megmaradt. Azt leszámítva, hogy nem volt mire készülni, ugyanúgy szeretek birkózni, mint korábban. Tavasszal súlyzós programunk volt otthon, futni pedig ötfős csoportokban jártunk. Az edzőnk, Lévai Zoltán közben videóhívásban keresett minket, hogy ellenőrizze, minden rendben zajlik-e. Noha birkózni nem tudtunk, erőnlétben szinten tartottunk magunkat” − meséli Dáriusz. Egyébként Vitek volt az a srác, aki száz-egynéhány kilósan küzdött a 130 kilogrammosok között a világversenyeken. A legfőbb feladata tehát továbbra is az, hogy fizikailag fejlődjön. „A karanténidőszakban sikerült felszedni pár kilót; száztízig elment a súlyom. Aztán, amikor ismét visszatérhettünk a szőnyegre, visszaesett százhatra. Lassan, de biztosan haladok, nem aggódom miatta. Tudom, ha keményen dolgozom, akkor idővel beleerősödöm a kategóriába.” Dáriusz jelenleg a koronavírussal bajlódik. „Úgy volt, hogy a szeptemberi felnőtt országos bajnokságon elindulok, de sajnos akkor is megbetegedtem. Persze hiányzik, hogy felmérjem, hol is tart jelenleg a fejlődésem és visszajelzést kapjak az elvégzett munkáról, de nem tudok mit tenni, elfogadtam a helyzetet. A koronavírust izomgyengeséggel megúsztam, emellett immár két hete nem érzek ízeket és szagokat. A negatív teszteredményemre várok, hogy aztán elmehessek szívultrahangra, és ismét nekiláthassak a tréningeknek.” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.