UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-11-25 15:43

Rg: három magyar versenyzővel rajtol csütörtökön a kijevi junior Eb

Gyulai Blanka, Kocsis Evelin és Krasznay Blanka képviseli a magyar színeket a ritmikus gimnasztikázók csütörtökön kezdődő kijevi junior Európa-bajnokságán.

Csütörtökön kezdetét veszi a ritmikus gimnasztikázók kijevi junior Európa-bajnoksága, melyen három magyar egyéni versenyző vesz részt. Az egyaránt az MTK Budapestet erősítő Gyulai Blanka, Krasznay Blanka és Kocsis Evelin nem mindennapi egészségbiztonsági intézkedések után már hétfőn elindult az esemény helyszínére, és a nagyjából huszonegy órás buszút után meg is érkezett. Kedden és szerdán a pódiumedzéseké volt főszerepet, csütörtökön már a selejtezőkre kerül sor.

Kocsis Evelin négy szerrel indul a selejtezőkben Forrás: mtk.hu
Kocsis Evelin négy szerrel indul a selejtezőkben Forrás: mtk.hu
A tavalyi moszkvai junior-világbajnokságon szalaggal az előkelő hatodik helyen végző 14 éves Kocsis Evelin minden szerrel szőnyegre lép Kijevben, a vele egykorú, már ugyanúgy junior-vb-n járt Krasznay Blanka buzogány- és labda-, míg a 13 esztendős, világversenyen most debütáló Gyulai Blanka kötél- és szalaggyakorlatát mutatja be. A kontinensviadalon a felnőttmezőnyt is beleszámolva (amelyben a magyarokat Pigniczki Fanni képviseli vasárnap) 23 ország 113 (57 juniorkorú) versenyzője indul, a legnagyobb hiányzókként a szerepléstől elálló olasz és orosz tornászlányokat említhetjük meg. Ezzel együtt a kezdés előtt mégsem érdemes teljesen belemerülni az esélylatolgatásba, mert a mezőny erőviszonyai a hosszú kihagyás után ismeretlenek. A magyar lányok több mint egy éve nem léptek szőnyegre a nemzetközi porondon. Bár itthon is csak az országos bajnokság volt az egyetlen versenyük a közelmúltban.
A magyar küldöttség Kijevben Forrás: RG-info Hungary/Facebook
A magyar küldöttség Kijevben Forrás: RG-info Hungary/Facebook
„A gyakorlataink készen állnak, hogy bemutassuk őket – mondta Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség technikai bizottságának elnöke. – A felkészülésünkből csupán egyetlen dolog hiányzott: a versenyrutin. A gyakorlataink eddig az országos bajnokságot leszámítva otthoni környezetben, a jól megszokott városmajori csarnokban lettek bemutatva az edzők és a csapattagok előtt. Ez nem összehasonlítható az olyan félévvel, amikor különböző nemzetközi versenyeken méretettünk meg más országokkal. A lányok technikailag sokat léptek előre, fizikailag erősödtek, mentálisan pedig ki vannak éhezve a versenyzésre. De hogy mindez egy juniortornásznál hogyan csapódik le a szőnyegen ebben a szokatlan szituációban, mindenki számára ismeretlen.” Amennyiben a lányok sikeresen veszik a selejtezőt, a szerenkénti döntők szombaton várnak rájuk. Egy szer fináléjába, azaz a legjobb nyolc versenyző közé, azonban csak országonként egy tornászlány juthat.

JUNIOR RITMIKUS GIMNASZTIKA EURÓPA-BAJNOKSÁG, KIJEV, NOVEMBER 26-29. Részletes program helyi idő szerint: November 26. 11:00-13:30 Junior selejtező (egyéni) – A & B csoport – kötél, labda November 26. 13:45-15:25 Junior selejtező (egyéni) – C csoport – kötél, labda November 27. 12:00-13:40 Junior selejtező (egyéni) – C csoport – szalag, buzogány November 27. 13:55-16:25 Junior selejtező (egyéni) – A & B csoport – szalag, buzogány November 28. 13:00-14:10 Junior döntő (egyéni) – kötél, labda November 28. 14:15-15:25 Junior döntő (egyéni) – szalag, buzogány

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.